Кузмановић: Правни систем неефикасан и свим земљама окружења

Предсједник Удружења правника Републике Српске /РС/ Рајко Кузмановић рекао је да је у овом часу битно указати да у свим земљама бивше Југославије постоји мултиплуралан, гломазан и неефикасан правни систем. "У њему се тешко сналазе грађани, али и организације и институције, па чак и правници који су најпозванији да тумаче, упућују и примјењују прописе", рекао […]

понедељак, новембар 21, 2011 / 16:17

Предсједник Удружења правника Републике Српске /РС/ Рајко Кузмановић рекао је да је у овом часу битно указати да у свим земљама бивше Југославије постоји мултиплуралан, гломазан и неефикасан правни систем.

"У њему се тешко сналазе грађани, али и организације и институције, па чак и правници који су најпозванији да тумаче, упућују и примјењују прописе", рекао је Кузмановић у Београду на међународној научној конференцији о теми "Европске интеграције и међународна кривичноправна сарадња".

Он је додао да се то врло увјерљиво одсликава и у кривично-правној области, у дјеловању правосуђа, нарочито у БиХ, истичући да томе знатно доприносе и тенденције снажног укрштања евроконтиненталног и англосаксонског правног система "који се нападно инфилтрира у наш правни систем".

Кузмановић је нагласио да је у таквој ситуацији тешко градити правни идентитет било које државе, а поготово малих држава и народа, јер један народ нема никакве користи ни од права ни од правне науке ако се нарушава његов елементарни интегритет, а то су, прије свега, образовање, наука, култура, традиција, историја, и на крају свеукупна права и слободе.

Он је истакао да аспект теме која се односи на интеграције и сарадњу у кривичноправној области зависи од неколико битних фактора и то од организованог облика сарадње и од политике власти, као и од стручноправничког знања и хтијења правника који носе овај посао и од нивоа и квалитета законодавне продукције и хармонизације тог законодавства.

"Када је ријеч о хармонизацији која је актуелна било у земљи, било у ЕУ, неопходно се поставља питање пред правничку јавност и ставља њен интелектуални и стручни капацитет на пробу како ће вршити хармонизацију прописа, посебно уставних и законодавних норми", рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, хармонизација уствари значи само уједначавање механизама којима се гарантују иста права свима.

"Пред генерацијом правника 21. вијека стоје озбиљни задаци да, с једне стране, примијене позитивно право, које дјелимично укључује и такозвану европску правну тековину, хуманитарно право, а с друге стране, да очувају вриједности домаћег права, али и да смјело улазе у реформе којима ће примјењивати позитивно право", поручио је Кузмановић.0 КОМЕНТАРА

  1. Г. Кузмановићу, а колико сте Ви допринјели неефикасности правног система у РС, односно БиХ. Лично, мислим доста.Да започнем од ваше „продаје“ доктората,(Глигорић, Микеш, Голјанин, Бундало и сл.), па кроз приватизовање АНУ РС, па надаље. Већина оних који пишу такве неефикасне прописе су ваши студенти. (Ја на срећу нисам). Професоре, најбоље је да уживате у пензији, као и сви пензионери у РС. Доста Вас је.

  2. G. Kuzmanović se za sve pitao kao ti Neprilagođeni , ili ja. On je samo čitao i potpisivao ono što mu je tadašnji premijer napisao, današnji predsjednik. Kao što se nije pitao nizašta tadašnji predsjednik RS, danas ne pita današnjipremijer RS. Oni, i ne samo oni, već i sve postojeće institucije u RS Najpoštenije bi prema narodu bilo kada je sve to tako da se one ugase, da ne postoje jer imamo svetog milu, koji ionako donosi sve odluke. Njegova je i prva i poslednja. Između toga niti ko smije da zucne, niti A da kaže.
    Međutim G Kuzmanović i moralno i materijalno snosi krivicu. Ogromne pare su potrošene za instituciju predsjednika, na ANURS, a sve je to lijepo i pošteno odrađuje mile.Zašto Kuzmanović nije sjeo sam sa sobom i rekao: Sramotno je da ja ovako klimav i senilan, uzimam milione nizašta. Od mojih primanja moja baba, mačke i ja možemo lijepo da živimo. Neću da griješim dušu pod stare dane.
    Međutim, Kuzmana pobijedi pohlepa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *