Кувајт: Демонстранти провалили у парламент

Неколико десетина кувајтских демонстраната упали су касно синоћ накратко у зграду парламента, а стотине су одржале протест испред скупштине са захтјевом да премијер шеик Насер ал Мохамад ал Сабах поднесе оставку, пренијели су локални медији.  Очевици наводе да су међу демонстрантима који су се пробили у парламент били и поједини посланици из редова опозиције. Они […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 14:26

Неколико десетина кувајтских демонстраната упали су касно синоћ накратко у зграду парламента, а стотине су одржале протест испред скупштине са захтјевом да премијер шеик Насер ал Мохамад ал Сабах поднесе оставку, пренијели су локални медији.

 Очевици наводе да су међу демонстрантима који су се пробили у парламент били и поједини посланици из редова опозиције. Они су претходно подржали протест испред зграде скупштине на којем грађани већ седмицама оптужују премијера да је умијешан у корпуцију.

"Народ жели да обори шефа владе", узвикивали су окупљени током гужве у парламенту.
Овакве сцене подсјећају на демонстрације у Египту, током којих је раније ове године свргнут предсједник Хосни Мубарак. У Кувајту до сада није било масовних демонстрација захваљујући великим улагањима државе у систем социјалних бенефиција.

Упркос тим мјерама, опозиција је успјела да изгради политички фронт против шеика Насера, утицајног члана владајуће кувајтске породице.

Поједине кувајтске новинске агенције и очевици пренијели су да је полиција тукла окупљене испред зграде парламента. Повријеђено је најмање пет људи.
У мају су два посланика покушала да испитају шеика Насера о наводној злоупотреби јавних фондова, коју он демантује. Захтјев је упућен неколико дана након што је премијер представио свој седми кабинет.

Претходна влада поднијела је оставку у марту како би се избјегло парламентарно испитивање тројице министара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *