Кувајт даје 123 милиона евра Гадафијевим противницима

Кувајтски министар спољних послова шеик Мухамед Сабах ел-Салем ел-Сабах најавио је да ће Кувајт пружити либијском побуњеничком Националном савјету „свеобухватну и хитну хуманитарну помоћ“ од 123 милиона евра. Шеф Националног савјета Мустафа Абдел Џалил рекао је у Кувајту да новац треба да омогући прелазној влади да исплати дио плата својим службеницима. Џалил је рекао да […]

понедељак, април 25, 2011 / 15:06

Кувајтски министар спољних послова шеик Мухамед Сабах ел-Салем ел-Сабах најавио је да ће Кувајт пружити либијском побуњеничком Националном савјету „свеобухватну и хитну хуманитарну помоћ“ од 123 милиона евра.

Шеф Националног савјета Мустафа Абдел Џалил рекао је у Кувајту да новац треба да омогући прелазној влади да исплати дио плата својим службеницима.

Џалил је рекао да су побуњеници до сада од "пријатеља и савезника" добили оружје, али није прецизирао о којим земљама или организацијама је ријеч.

"Тражили смо лако и средње наоружање и нешто смо добили од пријатеља и савезника што нам је омогућило да освојимо Мисурату", рекао је он.

Западне земље, које оклијевају да буду још више увучене у конфликт у овој трећој муслиманској земљи након Ирака и Авганистана, нису вољни да наоружавају побуњенике.

Британија и Француска рекле су да ће послати војне савјетнике, а Италија разматра слање војних инструктора, али Џалил је рекао да нико још није стигао у Либију.

Снаге НАТО уништиле су данас резиденцију либијског вође Моамера Гадафија у Триполију, а један неименовани либијски званичник рекао је да је у том нападу рањено 45 људи, од којих се 15 налазе у критичном стању, али да се не зна да ли испод рушевина има још жртава.

Снаге лојалне Гадафију гађале су и јуче и данас Мисурату, дан након што су побуњеници прославили повлачење владиних снага из овог западног града.

У изјави за телевизију "Ал арабија" очевици су рекли да је у ракетним нападима на Мисурату данас погинуло најмање 30 људи, а рањено је 60.

"У току је веома интезивно и насумично гранатирање резиденцијалних дијелова града. Потпуно спржена тијела пребацују се у болнице", рекао је Ахмед ал-Кади, инжењер који ради за радио станицу у Мисурати.

Он је додао да је погинуло најмање 30, а рањено је 60 људи.

Француска, Гамбија, Италија и Катар до сада су биле једине државе које су признале Национални савјет као легитимну владу у Либији. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *