Курди и Асадови противници преузели Раку од ДАЕШ

Сиријски град Рака ослобођен је од екстремиста Исламске државе и у њему више нема сукоба, а у току су операције чишћења града од мина и „ћелија спавача” терористичке групе, изјавио је командант Сиријских демократских снага Талал Сило.

уторак, октобар 17, 2017 / 15:49

СДФ, савез курдских и арапских бораца који САД подржавају дјеловањем из ваздуха, покренуо је у новембру 2016. године офанзиву на Раку, а његови борци су 6. јуна ушли у тај град, доскорашњи бастион Исламске државе и њену де факто пријестоницу, наводи Асошиејтед прес.

Сило је рекао да је Рака још пуна мина, али да су борци СДФ преузели контролу над бившом „пријестоницом тероризма”, и додао да ће званично проглашење ослобођења услиједити ускоро, по завршетку операција чишћења.

Губитак Раке је велики ударац за Исламску државу, која константно губи територију коју је контролисала у Ираку и Сирији, укључујући и губитак другог највећег ирачког града Мосула прије неколико мјесеци.

Десетине екстремиста Исламске државе које су одбиле да се предају имају као последње упориште градски стадион, који су претходно користили као затвор и тамницу. Потпарол СДФ Мусафа Бали рекао је да Исламска држава још контролише стадион, који је „огромна структура с подземним просторијама и тунелима”.

Раније данас борци СДФ су заузели градску болницу, једно од последња два упоришта екстремиста, у којем је уз болницу био и њихов командни центар.

Џихадисти Исламске државе заузели су Раку у јануару 2014. године и прогласили је главним градом свог самопроглашеног калифата, претворивши некада живу метрополу у епицентар своје бруталне владавине.

Од почетка рата у Сирији 2011. године погинуло је више од 330.000 људи, док су милиони у избјеглиштву. У Женеви су, под окриљем УН, у току мировни преговори о окончању рата и политичкој транзицији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *