Куба ослободила 2.500 од укупно 2.900 амнестираних затвореника

Куба је до сада ослободила више од 2.500 затвореника у оквиру најављеног ослобађања 2.900 затвореника што је највећа амнестија у историји садашњег кубанског режима. Кубанска влада је у листу „Службена газета” објавила листу имена амнестираних а међу њима има и 86 страних држављана. Кубански предсједник Раул Кастро најавио је амнестирање затвореника у прошли петак наглашавајући […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 08:16

Куба је до сада ослободила више од 2.500 затвореника у оквиру најављеног ослобађања 2.900 затвореника што је највећа амнестија у историји садашњег кубанског режима.

Кубанска влада је у листу „Службена газета” објавила листу имена амнестираних а међу њима има и 86 страних држављана.

Кубански предсједник Раул Кастро најавио је амнестирање затвореника у прошли петак наглашавајући да је међу њима највише оних који су први пут осуђивани, млади, жене, затвореници старији од 60 година или пак болесни. Према подацима Комитета за људска права и национално помирење, ослобођено је само пет политичких затвореника.

Овај комитет наводи да је укупан број затвореника на Куби, за који не постоје званични цифре, између 70 и 80 хиљада.

Кубанска влада је прије неколико дана саопштила да ће у наредним данима ослободити 2.900 затвореника из хуманитарних разлога, укључујући неке који су осуђени за злочине против „безбједности државе”.

У званичном саопштењу влада није директно повезала ову одлуку са посјетом папе Бенедикта XVI који би требало да дође на Кубу на прољеће, али је навела да ће затвореници бити ослобођени након „бројних захтјева” чланова породица и вјерских институција, пренијеле су агенције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *