“Kршко“ поново у погону

Стање у нуклеарној централи „Кршко“ се нормализовало и електрана је поново прикључена на далековод након што је аутоматски прекинула рад. Не постоји апсолутно никакав ризик од радијације, поручују из словеначке нуклеарке. Након мањег квара, када се словеначка нуклеарна централа "Кршко" аутоматски искључила, поново је прикључена на далековод. "Квар је трајао око сат времена, све се […]

среда, март 23, 2011 / 20:00

Стање у нуклеарној централи „Кршко“ се нормализовало и електрана је поново прикључена на далековод након што је аутоматски прекинула рад. Не постоји апсолутно никакав ризик од радијације, поручују из словеначке нуклеарке.

Након мањег квара, када се словеначка нуклеарна централа "Кршко" аутоматски искључила, поново је прикључена на далековод.

"Квар је трајао око сат времена, све се стабилизовало и електрана је поновно прикључена на далековод," изјавио је директор Агенције за нуклеарну сигурност Словеније Андреј Стритар, а преноси загребачки Јутарњи лист, позивајући се на извјештај Журнала 24.

"Систем се искључио у 10.30, пошто је далековод

‘Тумбри-Кршко 2’, који снабдијева Загреб струјом, остао ван погона, саопштили су званичници нуклеарке, и додали да није било опасности од радијације.

"До привременог заустављања рада дошло је по активирању аутоматске заштите, која је избацила прекидач у расклопном постројењу, па је далековод био без напона", наводи се у саопштењу.

Како се наводи у саопштењу, то је изазвало испад турбине и заустављање реактора, па су плански стартовали дизел генератори. Након отклањања квара,може се покренути процедура за поновни старт електране.

Посљедњи пут електрана "Кршко" је стала прије осам година, због неправилног рада изолационог вентила, током редовног тестирања. "Упуцавањем" енергетских резерви у систем тада је спријечена несташица струје европских размјера.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *