Крпажа преко леђа потрошача: Рачуни за струју већи

Рачуни за електричну енергију просјечног домаћинства у Републици Српској за јануар биће виши за 60 фенинга због увођења плаћања накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије. Како Срна сазнаје у Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске чије је сједиште у Требињу, грађани ће на годишњем нивоу у сврху ове накнаде плаћати око […]

среда, децембар 28, 2011 / 20:19

Рачуни за електричну енергију просјечног домаћинства у Републици Српској за јануар биће виши за 60 фенинга због увођења плаћања накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

Како Срна сазнаје у Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске чије је сједиште у Требињу, грађани ће на годишњем нивоу у сврху ове накнаде плаћати око седам марака.

Према ријечима шефа Сектора за тарифе и тржиште Регулаторне комисије Наде Ћеранић, накнаду ће плаћати сви потрошачи по цијени од 0,18 пфенига на мјесечном нивоу за утрошени киловат-час електричне енергије без пореза и она ће бити исказана као посебна ставка на сваком рачуну купаца.

Она каже да је Законом о енергетици прописано да се кроз тарифу за енергију обезбјеђују средства за подстицање производње електричне енергије коришћењем обновљивих извора и у ефикасној когенерацији.

Она додаје да је Влада Републике Српске кроз Уредбу о производњи електричне енергије из обновљивих извора прописала да се овим средствима подстиче производња електричне енергије у мањим хидроелектранама, електранама на чврсту биомасу, вјетроелектранама, соларним и електранама на пољопривредни биогас, те у ефикасном когенеративном постојењу.

У наредној години планирано је да се из обновљивих извора енергије произведе око 69 гигават-часова електричне енергије, што је шест пута више у односу на претходну годину када је произведено око 10 гигават-часова електричне енергије.

Из Регулаторне комисије за енергетику поручују да у наредна три мјесеца неће доћи до поскупљења електричне енергије по неким другим основама, јер нема захтјева за поскупљење.0 КОМЕНТАРА

  1. Ма, наравно, народ ће да крпи тамо гдје је кртица избушила све до задње марке, фонд пио, жељезнице, е сад су на реду и ови јади од електропривреде…нема џепа ког нису пробушили ови крволоци из снсд партије!x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *