КризНАТО и за НАТО

Европске владе све теже успијевају да обезбиједе средства за војне програме, који су често веома непопуларни, а економска криза у Европи пријети да угрози и финансирање спремности НАТО-а да се прихвати мисија као што је била операција у Либији и да обезбиједи своју антиракетну одбрану и одбрану од сајбер напада. Када је прошлог марта Савјет […]

субота, новембар 19, 2011 / 22:08

Европске владе све теже успијевају да обезбиједе средства за војне програме, који су често веома непопуларни, а економска криза у Европи пријети да угрози и финансирање спремности НАТО-а да се прихвати мисија као што је била операција у Либији и да обезбиједи своју антиракетну одбрану и одбрану од сајбер напада.

Када је прошлог марта Савјет безбједности УН изгласао мисију за одбрану либијских цивила, НАТО је био једина војна организација која је могла да преузме мандат за такву операцију.

Управо ова улога сјеверноатлантског савеза сада је угрожена због економских неприлика у Европи, чије владе већ годинама не успијевају да увјере своје грађане да је важно обезбиједити средства за одбрану.

Бивши британски војни званичник Даниел Корски каже да је ово вријеме штедње и све већих смањивања војних буџета, али без икакве координације. "Војни планови су све више угрожени, јер су земље принуђене да смањују буџете да би преживјеле и то без обзира на потребу војне спремности", оцијенио је он.

Ник Витни, бивши шеф агенције за одбрану Европске уније, сматра да је није реч о мањку средстава, већ о недостатку координације и о незаинтересованости јавности за рад НАТО-а – преноси "Глас Америке".

"Европа има средства за одбрану. Мањкавост је у ефикасности распоређивања тих средстава. То се не одвија како треба зато што не узимамо одбрану за озбиљно", сматра Витни.

Француски ваздухопловни генерал Стефан Абријел истиче да је главни проблем што нико не зна гдје би могла да избије нова криза и шта је потребно обезбиједити западном одбрамбеном савезу да би могао да реагује на прави начин.

Према његовим ријечима, потребна су већа средства, боља координација, као и прикључивање нових партнера како би НАТО могао да очува положај најважнијег војног савеза у свијету и уједно развије високотехнолошке системе антиракетне одбране и одбрану од сајбер-напада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *