Криза у језгру еврозоне

Члан Извршног одбора Европске централне банке (ЕЦБ) Јирген Штарк изјавио је данас да се дужничка криза проширила са периферије еврозоне на њене кључне економије и да утиче на привреде земаља изван Европе. "Ово је вријеме великих изазова. Дужничка криза је додатно интензивирана и сада се шири на остале земље, укључујући такозване државе језгра. То је […]

понедељак, новембар 21, 2011 / 15:30

Члан Извршног одбора Европске централне банке (ЕЦБ) Јирген Штарк изјавио је данас да се дужничка криза проширила са периферије еврозоне на њене кључне економије и да утиче на привреде земаља изван Европе.

"Ово је вријеме великих изазова. Дужничка криза је додатно интензивирана и сада се шири на остале земље, укључујући такозване државе језгра. То је нови феномен", рекао је Штарк у говору на ирском Институту за међународне и европске послове у Даблину.

Он је додао да дужничка криза није ограничена само на Европу, него да се и најразвијеније економске силе суочавају са озбиљним проблемима због свог јавног дуга.

Страх да ће ситуација да измакне контроли утицао је данас на финансијска тржишта са обје стране Атлантика и оборио цијене акција.

"Европа није једина са дужничким проблемима. У САД постоји политички застој", изјавио је Давид Тебо, трговац из компаније "Глобал еквитис".

Агенција за кредитне рејтинге "Мудис" објавила је да би раст камате на француске државне обвезнице и најава слабијег економског раста те земље могло негативно да се одрази на кредитни рејтинг Француске.

Европски индекс најврједнијих акција ФТСЕурофист ослабио је данас за 2,4 одсто, што је најмање у посљедњих шест седмица. Овај индекс умањен је за 17 процената од почетка године.

Јапански индекс Никеи тренутно је на најнижем нивоу од марта 2009. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *