Критике и похвале додјеле Нобелове награде ЕУ

Европски листови данас хвале одлуку о додјељивању Нобелове награде за мир Европској унији, уз упадљив изузетак британске штампе, која углавном оштро критикује тај потез. "ЕУ мора да се шали!", гласи наслов у таблоиду "Сан", уз цитат бившег министра финансија, конзервативца Нормана Ламонта, који је одлуку Нобеловог комитета назвао "комичном и апсурдном". "Нобелова награда за идиотизам", […]

субота, октобар 13, 2012 / 09:29

Европски листови данас хвале одлуку о додјељивању Нобелове награде за мир Европској унији, уз упадљив изузетак британске штампе, која углавном оштро критикује тај потез.

"ЕУ мора да се шали!", гласи наслов у таблоиду "Сан", уз цитат бившег министра финансија, конзервативца Нормана Ламонта, који је одлуку Нобеловог комитета назвао "комичном и апсурдном".

"Нобелова награда за идиотизам", пише десно оријентисани "Дејли мејл" и илуструје текст фотографијом демонстраната у Атини обучених у нацистичке униформе, током протеста против мјера штедње које је наметнула Унија, у вријеме посјете њемачког канцелара Ангеле Меркел ове седмице.

У већини европских листова реаговања су позитивна, уз неколико коментара у којима се напомиње да ЕУ, оптерећена дужничком кризом и дефицитом, тренутно није у свом најбољем издању.

"Добра идеја, лош лауреат", пише њемачки магазин "Шпигл.

У тексту се додаје да "нико не може озбиљно да прихвати Нобелову награду Европској унији". "У томе је проблем, одлука је донесена олако. Требало је више храбрости да се издвоји неко, попут Жака Делора, који је отјелотворење онога што европској политици данас недостаје", наводи "Шпигл".

Белгијски "Соар" у уредничком коментару под насловом "Шездесет година мира упркос кризи", пише да "европски грађани, од којих данас многи имају разлога да изгубе наду, треба да прихвате овог Нобела као подсјетник да је Европа до сада имала велику улогу у напретку демократије".

Италијанска "Стампа" заузела је сличан став: "Награда је изненађујућа и долази у најтежим тренуцма процеса континенталне интеграције, док криза погађа породице, То је коначно признање пута који је овом континенту донио 67 година без конфликта."

За лист "Франкфуртер алгемајне цајтунг" европски пројекат "није пројекат прошлости, него остаје мисија за будућност". "Нобелова награда за мир обновиће храброст Европљана у правцу наставка залагања за заједнички циљ", пише овај њемачки лист, а преноси АФП.

Ови тонови веома се разликују од коментара у британској штампи, гдје је чак и лијево оријентисани "Индипендент" искористио слику грчких демонстраната у сузавцу и диму на насловној страни, уз коментар Нобеловог комитета: "Јединствен пројекат који је рат замијенио миром."

"Тајмс" наводи да је награда "неозбиљна" и да се европски пројекат претворио у "утопистичку шему преправљања европског континента". Његови коментатори оштро критикују раст европске екстремне деснице и дужничку кризу.

Конзервативни "Дејли телеграф" у уредничком коментару наводи да одлука, изнад свега, доводи до питања "да ли је прекасно да насљедници Алфреда Нобела затраже свој новац назад". "Ова награда направила је највећу услугу комедији, а не дипломатији", пише "Тајмс".

"Фајненшел тајм" се издвојио као једини британски лист који се похвално изјаснио о награди, уз оцјену да се њоме "оправдано одаје признање једној историјској побједи".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *