Kресо и Комшић саботирали протокол о сарадњи са тужилаштвом Србије

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо наговорила је члана Председништва БиХ Жељка Комшића да блокира потписивање протокола о сарадњи тужилаштава БиХ и Србије да би спријечила могућност да Београд процесуира одговорне за ратне злочине над Србима у БиХ, пише “Прес РС”. Извор листа истиче да би случајеви попут Добровољачке и даље могли да остану у ладицама […]

четвртак, децембар 1, 2011 / 12:53

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо наговорила је члана Председништва БиХ Жељка Комшића да блокира потписивање протокола о сарадњи тужилаштава БиХ и Србије да би спријечила могућност да Београд процесуира одговорне за ратне злочине над Србима у БиХ, пише “Прес РС”.

Извор листа истиче да би случајеви попут Добровољачке и даље могли да остану у ладицама све док не буде потписан протокол, који би натјерао двије стране да брже процесуирају ратне злочине.

“Због тога је Кресо у понедјељак, само два дана уочи најављеног потписивања протокола, телефонирала Комшићу и убиједила га да тај документ нарушава `националне интересе БиХ`, након чега је он одмах ургирао у Тужилаштву и тражио да се потписивање одгоди”, тврди овај извор.

Према његовим ријечима, Комшић је послије телефонског разговора са Кресом позвао пријатеља из Тужилаштва БиХ и пренио му да државни врх тражи да се одгоди потписивање протокола, односно да немају право да сами потписују такве документе, који се тичу односа између двије државе.

Порука је одмах пренесана в. д. шефа Тужилаштва Јадранки Локмић – Мисирача која је, са осталим тужиоцима, тражила од Комшића да захтјев и у писаној форми образложи да би биле избјегнуте манипулације.

Медџида Кресо јуче је у изјави сарајевским медијима поздравила блокаду протокола, рекавши да тај документ “није ријешио кључне проблеме”. Она је навела да је “сарадња са Србијом на процесуирању ратних злочина могућа само на равноправној основи, а не на основу споразума који ће Београд одмах да крши, као што већ ради са ранијим сличним споразумима”.

“Управо такво понашање Србије довело је до одлуке Сабора Хрватске да донесе закон о штетности оптужница за ратне злочине које подиже Србија”, рекла је Кресо.

Тужилаштво БиХ и српско Тужилаштво за ратне злочине требало је да јуче у Бриселу потпишу Протокол о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида. Представници тужилаштава Србије и БиХ текст протокола усагласили су на састанку у Сарајеву 23. новембра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *