Козарић: Економија нам није предубоко потонула

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић је рекао да подаци о укупном економском учинку свјетске економске кризе не говоре да је БиХ економија предубоко потонула, али да домаће банке не могу очекивати помоћ земље. Он је оцијенио да је економија у БиХ релативно добро поднијела ударе рецесије у протеклих пет година, али да су остале […]

четвртак, јун 27, 2013 / 13:48

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић је рекао да подаци о укупном економском учинку свјетске економске кризе не говоре да је БиХ економија предубоко потонула, али да домаће банке не могу очекивати помоћ земље.

Он је оцијенио да је економија у БиХ релативно добро поднијела ударе рецесије у протеклих пет година, али да су остале посљедице "због којих је опоравак нејак и потрајаће прилично дуго".

Козарић је за београдски економски часопис "Нова економија", који је промовисан данас у Београду, рекао да би рецесиона кретања и даље слабљење домаће економије имали забрињавајући ефекат на банке у БиХ, јер би биле суочене са још већим губицима.

Он сматра да ће економски опоравак БиХ умногоме зависити од економских кретања првенствено у Европи, а посредно и шире, те да су домаћој економији, која има низ слабости, потребна озбиљна прилагођавања.

Козарић је упозорио да је постојећа фискална позиција неодржива и да може почети да угрожава и макроекономску стабилност.

"Земља је још врло зависна и гладна за приливима капитала. Немамо технолошку основу с којом можемо бити конкурентни на ино-тржиштима. Политичке изазове и тешкоће је немогуће заобићи и они су често били кључна препрека за фундаменталне реформе, које више не могу чекати", додао је Козарић.

Он је навео да банке у БиХ нису биле директно изложене губицима у вези са финансијским тржиштом у еврозони, али су индиректно погођене кроз рецесиона кретања у реалном сектору.

"Сматрамо да је најгори удар на банкарски сектор прошао и да при томе није била неопходна интервенција земље у спасавању банака као у неким другим државама попут Шпаније и Ирске", каже Козарић.

Он је истакао да јавне финансије не би требало да буду коришћене за масовно спасавање и санацију банака, иако повремено може бити потребе за неким ограниченим интервенцијама, као што је било неопходно недавно код једне банке у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *