Ковачевић: Електропренос РС од нове године

Република Српска ће од 31. децембра приступити формирању сопствене електропреносне компаније ако до почетка мјесеца не буде усаглашено функционисање „Електропреноса БиХ“, рекао је данас у Сарајеву министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић. Он је представницима Федерације БиХ /ФБиХ/ и ЕУ изнио принципе на којима би убудуће требало да послује "Електропренос БиХ", а на […]

среда, новембар 16, 2011 / 19:03

Република Српска ће од 31. децембра приступити формирању сопствене електропреносне компаније ако до почетка мјесеца не буде усаглашено функционисање „Електропреноса БиХ“, рекао је данас у Сарајеву министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић.

Он је представницима Федерације БиХ /ФБиХ/ и ЕУ изнио принципе на којима би убудуће требало да послује "Електропренос БиХ", а на којима ће Српска инсистирати.

"Договорено је да те принципе доставимо представницима ФБиХ да их они размотре и да, након тога, одржимо још један заједнички састанак почетком децембра у Бањалуци", рекао је Ковачевић новинарима након састанка у згради ЕУ којим је предсједавао генерални директор Европске комисије за проширење Стефано Санино.

Он је појаснио да су кључни принципи на којима инсистира РС да буду усклађени сви подзаконски акти са Законом о преносу електричне енергије на нивоу БиХ, те принципи управљања и инвестирања у компанији "Електропренос БиХ".

"Наш циљ је да дођемо до ефикасне електропреносне компаније или на нивоу БиХ или ентитета. Потребна нам је ефикасна и модерна компанија која може да инвестира и ради по принципима ЕУ који се односе на ову дјелатност", нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, све се своди на то да се и управљање и инвестирање сведе на капитал однос 58,9 наспрам 41,1 одсто у корист ФБиХ и да се тај капитал однос у будућности поштује, што у прошлости није био случај ни кад је било у питању запошљавање, управљање, доношење одлука које је требало да буде консензусом.

Он је изнио податак да се већ четири године на рачуну "Електропреноса БиХ" налази 220 милиона КМ неискориштених средстава и да се она не улажу.

"Некориштење тог новца је велика штета за ентитете. И у дистрибутивним предузећима јављају се дистрибутивни губици које производи неквалитетна електропреносна мрежа или неинвестирање у електропреносној компанији због неквалитетног преузимања електричне енергије на неквалитетном преносном напону. То су штете које се могу мјерити милионима КМ", нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, РС прави анализу у вези са штетом коју производи нефункционисање "Електропреноса БиХ" Српској, што ће бити представљено на састанку почетком децембра.

"Не желимо да компанија и даље послује на тај начин. Можда неће бити усвојени сви принципи, али вјерујемо да је добар дио њих на којима инсистира РС прихватљив и ФБиХ. Задовољни смо данашњим састанком и сматрамо да смо корак ближе ка функционисању `Електропреноса БиХ` у складу са принципима које траже Министарство и Влада РС", истакао је Ковачевић.

Наглашавајући да су представници ЕУ задовољни комуникацијом између ентитетских министарстава о овом питању, Ковачевић је навео да у ЕУ инсистирају да се ентитети договоре, јер све што се договоре прихватљиво је и за њих.

Министар енергетике, рударства и индустрије ФБиХ Ердал Трхуљ рекао је да између влада РС и ФБиХ има доста заједничких ставова о "Електропреносу БиХ".

"Ствари иду у добром смјеру. Оптимиста сам и мислим да ће бити деблокиран рад `Електропреноса БиХ` и да би ствари требало да крену набоље у општем интересу оба ентитета", изјавио је Трхуљ.

Он је подсјетио да је Влада ФБиХ на посљедњој сједници донијела закључак да је неопходно извршити анализу досадашњих инвестиционих улагања у "Електропренос БиХ" и да сва будућа улагања треба усагласити са односом капитала два ентитета у компанији.

"Желимо да извршимо анализу досадашњег стања јер желимо фер и коректан однос. Ако је у протеклом периоду у ФБиХ више инвестирано треба се то избалансирати и да сва инвестициона улагања буду у складу са учешћем капитала", нагласио је Трхуљ.

Према његовом мишљењу, неопходно је, а што је и закон рекао, сачинити дугогодишњеи инвестициони план, што би омогућило да буде направљен баланс између инвестирања и учешћа капитала.  0 КОМЕНТАРА

 1. Zmaju, glup si: dodik i njegov snsd su vam najveći borci za nestanak Srba i RS. To su mudri latini shvatili pa se kunu sa njim. I ono zemljište fabrike duvana u BL je već tvrdo obećano Vatikanu i švabi svetom ocu dodikovom.

 2. „Наш циљ је да дођемо до ефикасне електропреносне компаније или на нивоу БиХ или ентитета. Потребна нам је ефикасна и модерна компанија која може да инвестира и ради по принципима ЕУ који се односе на ову дјелатност“, нагласио је Ковачевић.“

  „Желимо да извршимо анализу досадашњег стања јер желимо фер и коректан однос. Ако је у протеклом периоду у ФБиХ више инвестирано треба се то избалансирати и да сва инвестициона улагања буду у складу са учешћем капитала“, нагласио је Трхуљ.

  Да ли и један говори истину? Чији су аргументи јачи?
  Милокраду треба нови рудник па ће, по угледу на машиновође ЖРС,диспечери електропривреде у штрајк и може ли се претпоставити шта би било кад би било.

 3. Jeny, nije ni trebala da bude jedna kompanija. Dodik nas izluđuje, sad daje, sad uzima. On je bezobraznodrski i bezobzirni ubica svoga naroda. Pa narod mu nestaje u bijedi i neimaštini, a on otima, pljačka, kao da iz njega kao i iz nas neće nikada da raste trava.
  Ne pomisli li da će da mu urade kao Gadafiju ,ti isti za koje on radi, gazeći svoj narod nemilosrdno.

 4. Sada si me prijedore dao na razmišljanje. Ako se zemljište bude prodavalo na tenderu, katolička crkva će ponuditi toliko da joj niko ne može biti konkurent. A, onda će na svojoj zemlji moći da isprave spomenik i stepincu, i papi, i anti.
  U Crnoj Gori Rusi prave kuće , hotele, ali zemljište ostaje vlasništvo CG. Zemljište nije na prodaju. Naše budale to neće uraditi. Napraviće vatikan usred BL.
  I, zašto moraju i prodavati, zar RS ne može da napravi nešto? Ili da se čekaju bolja vremena? Zar to nije prodaja zemlje neprijatelju ?Izdaja nacionalnog interesa?
  Može li ko da spriječi ovo?

 5. Ovi SNSD-ovci se zaklinju u slovo Dejtona, a jedan od Anex-a Dejtona- je i elektroenergetska korporacija tj. Elektroprenos BiH. Izdvajanje elektroprenosa RS je najdirektnije krsenje Dejtona. To govori dovoljno o principijelnosti Dodika. A kad bi se izdvojili kako misle transportovati recimo struju iz Gacka za Bosansku Krajinu.

 6. За оснивање једног таквог предузећа треба огромно вријеме, а ова прича мерионете министра је само лупетање
  Доле СНСД – слобода народу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *