Косовско позориште неће у Београд ради политике

Национално позориште Косова одбило је позив да гостује на фестивалу Муцијеви дани на сцени Атељеа 212 у Београду због мијешања „идеолошких мешетара“, рекао је Јетон Незирај, умјетнички директор косовског позоришта.  Незирај је у ауторском тексту у дневном листу "Данас" и на неколико интернет сајтова, навео да је позив за гостовање у Београду "најпре начелно прихваћен, […]

уторак, април 26, 2011 / 20:18

Национално позориште Косова одбило је позив да гостује на фестивалу Муцијеви дани на сцени Атељеа 212 у Београду због мијешања „идеолошких мешетара“, рекао је Јетон Незирај, умјетнички директор косовског позоришта.

 Незирај је у ауторском тексту у дневном листу "Данас" и на неколико интернет сајтова, навео да је позив за гостовање у Београду "најпре начелно прихваћен, а затим су се умијешали идеолошки мешетари и гостовање је одбијено".

Тај позив, наводи Незирај, узбудио је духове, "дигли су главе ‘бранитељи отаџбине’, ‘политбироисти’ који су као муве за мирисом крви, жестоко посегли за некаквим аргументима који су више везани за мртве, за прошлост и смрт, неголи за живе и за будућност“.

Незирај пише да су противници одласка у Београд у слогану сезоне Атеља 212 – "Н(ЕX)Т-YУ" видели доказ "о субверзивним намерама варварског-словенско-карпатског-руско-четничко-милошевићевско-српског непријатеља, који, уз помоћ домаћих издајника, тежи стварању неке наредне, нове Југославије".

Он наводи да је патриотизам управо одлазак у Београд, да се "тамо изведе наша представа, тамо где су пројектована зла свих ратова у бившој Југославији".

Незирај је рекао и да је позив прихваћен "зато што смо сматрали да спомињање званичног назива ‘Народно позориште Косова’ довољно објашњава нашу државност".

"Штавише, то је, на крају крајева, само позориште, не ради се о ‘држави Косово’ која би због једне представе могла бити оспорена тамо или било гдје другдје", рекао је он.

"Република Косово би била више јавно присутна, одбрањена и афирмисана ако би наступала на сцени Атељеа 212 него ако би на флајеру или веб страници фестивала било изричито написано, уз назив позоришта ‘Република Косово", навео је аутор и додао: "Позориште је ту да поправи штете које је направила политика".

Фестивал "Муцијеви дани", у част једног од најбољих редитеља бивше Југославије Љубомира Муција Драшкића, биће одржан од 18. до 24. маја у Атељеу 212.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *