Косовски вирус опасан за цјеловитост европских држава

Преседан косовског сепаратизма, оружано-терористичке природе, уз подршку Запада и НАТО-а, постао је опасан вирус за цјеловитост европских дражава, оцјењују политички аналитичари. Као "локомитива" опасног и непредвидивог процеса наступају Албанци, али не само косовски – упозоравају руски медији. Лидери македонских Албанаца наговјештају властима Бугарске да је пожељно да се Македонија распадне на бугарски и албански дио. […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 14:15

Преседан косовског сепаратизма, оружано-терористичке природе, уз подршку Запада и НАТО-а, постао је опасан вирус за цјеловитост европских дражава, оцјењују политички аналитичари.

Као "локомитива" опасног и непредвидивог процеса наступају Албанци, али не само косовски – упозоравају руски медији.

Лидери македонских Албанаца наговјештају властима Бугарске да је пожељно да се Македонија распадне на бугарски и албански дио.

Легални и илегални становници сјеверне Грчке албанске националности спремни су да понове косовски сценарио.

Подлога за сепаратизам "узгајана" вијековима постоји и на простору централне и источне Европе.

Лидери Мађарске и Словачке у посљедње вријеме слободно тумаче своју историјску прошлост, када су њихове територије биле у саставу јединствене државе – Хабсбуршке монархије, наводи "Глас Русије".

Премијер Мађарске Виктор Орбан претендује на улогу савременог ујединитеља мађарских земаља – од Јадрана до Буковине и од Беча до Трансилваније – оцјењује овај медиј.

Аналитичати подсјећају да званични Букурешт такође разматра неправедност актуелних граница. Тежња неких кругова, на чијем челу се нашао предсједник Румуније Трајан Басеску, да се Румунији придодају неке молдавске територије огледа се у истим дејствима као и политика Будимпеште у погледу трансивланских Мађара.

Ријеч је о давању пасоша и финансијских грантова уз изјаве о неправедности резултата свјетских ратова.

Списак актуелних и потенцијалних сепаратистичких жаришта на еврпској карти може се наставити до у бескрај. А првобитни узрок је на Балкану од распада некадашње Југославије до косовског синдрома.

Пријетња од диверзантско-териростичке активности за Европу, прије свега, потиче са територије квазидржаве Косово. Она такође јача захваљујући дјеловању одговарајућих снага и структура Запада које подржавају Косово.

У покушају да се постави препрека на путу сепаратизма у источноевропским земљама ЕУ је још 1999. године увела Пакт стабилности за југоисточну Европу. У његовој основи је принцип рјешавања социјално-економских и других проблема сваке од земаља региона изоловано од осталих.

Ипак, развој ситуације око Косова и активизација сепаратизма у другим регионима источне Европе показали су да ЕУ није пошло за руком да заустави вирус сепаратизма на својим границама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *