Косовске царине угрозиле би металску индустрију БиХ

Најава косавских власти да ће увести плаћење царина од 10 одсто на призводе из БиХ посебно би погодило металски сектор БиХ, јер он има суфицит са Косовом, рекао је данас у Сарајеву члан радне групе за техничке и нецаринске баријере Форума привредних комора чланица ЦЕФТА из БиХ Мидхат Чехајић. "Имали смо врло успјешан разговор у […]

среда, јун 1, 2011 / 16:38

Најава косавских власти да ће увести плаћење царина од 10 одсто на призводе из БиХ посебно би погодило металски сектор БиХ, јер он има суфицит са Косовом, рекао је данас у Сарајеву члан радне групе за техничке и нецаринске баријере Форума привредних комора чланица ЦЕФТА из БиХ Мидхат Чехајић.

"Имали смо врло успјешан разговор у Раковици, гдје је шест фирми из БиХ ушло у уговор за производњу трактора, а само једна фирма је уговорила посао вриједан 40 милиона КМ", изјавио је Чехајић новинарима, те изразио наду да Косово неће увести најављене мјере.

Ако се то ипак догоди, он је истакао да ће се урадити анализа и донијети одговарајуће мјере.

На састанку радне групе, Чехајић је рекао да фирме из БиХ имају проблема са пласирањем робе на тржиште Хрватске и Србије, јер ове земље уводе додатне техничке прописе који су интерног карактера, а који нису у складу са стандардима ЕУ и противне су ЦЕФТА споразуму, што фирме из БиХ додатно финансијски оптерећују, а ту су и проблеми са царинском службом БиХ, који задржавају контигенте при преласку границе.

"Био је договор да се до краја 2010. године у потпуности елиминишу све бесцаринске баријере, али то није урађено. Слабости постоје и на страни БиХ, а оне се односе на рад царинских служби, јер контигенти камиона чекају да пређу границу, а тиме се не врши испорука производа у договорено вријеме", истакао је Чехајић.

Директор Привредне коморе Србије Миливоје Милетић рекао је да у региону техничких баријера има због непостојања одговарајућих регулатива, односно због различите динамике хармонизације прописа и стандарда са ЕУ.

"Имамо често ситуацију да се намеће одређеним парнерима у региону рјешења ЕУ, а да они за то нису обавјештени или припремљени. Ми инсистирамо да се ЦЕФТА досљедно примјењује, јер она предвиђа склапање билатералних или мултилатералних споразума који ће отклонити те проблеме", истакао је Милетић.

Према његовим ријечима, није у интересу ни БиХ ни Србије да се уведу неке нове нецаринске баријере, јер то угрожава привреде обје земаља.

Говорећи о најави Косова да уведе царину на увезене прозводе из Србије, Милетић је навео да је то директно кршење ЦЕФТА споразума и међународних норми и правила, те да је србијанска комора упутила писмо и према Секретаријату ЦЕФТА и према неким европским институцијама, али и према Влади Србије, да се покрену одређени инструменти.

"Једна оваква најава увођења царина представља један политички притисак на преговарачки тим који у овом тренутку води преговоре, јер је познато да у овом тренутку администрација у Београдду и Приштини води преговоре о конкретним егзистенциојалним питањима грађана и на подручју Косова и Метохије и на подручју Србије", нагласио је Милетић.

Представник Привредне коморе Црне Горе Веселин Драгићевић рекао је да је највећи проблем у региону непризнавање сертификата, односно непризнавања техничких стандарда, додавши да између БиХ и Црне Горе нема неких великих баријера.

Према његовим ријечима, Црна Гора има проблема са Хрватском и Србијом, јер се не признају документи везани за фито-санитарне и остале прегледе, те непризнавање разних сертификата приликом извођења грађевинских радова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *