Корак ближе вакцини против еболе

Научници су развили вакцину која успијешно штити мишеве од смртоносног облика вируса еболе, што је корак ка заштити људи од болести која убија 90 одсто заражених. У питању је прва стабилна вакцина против еболе која може да се складишти. Вирус еболе преноси се тјелесним течностима или ваздухом. Болест која је откривена 1979. године изазива мучнину, […]

среда, децембар 7, 2011 / 09:52

Научници су развили вакцину која успијешно штити мишеве од смртоносног облика вируса еболе, што је корак ка заштити људи од болести која убија 90 одсто заражених.

У питању је прва стабилна вакцина против еболе која може да се складишти.

Вирус еболе преноси се тјелесним течностима или ваздухом. Болест која је откривена 1979. године изазива мучнину, повраћање, унутрашње крварење и отказивање органа, што доводи до смрти у 90 одсто случајева.

Еболом се годишње зарази мали број људи, али вирус убија толико брзо и разорно да постоји бојазан да би могао да буде коришћен као биолошко оружје.

Све до сада испробане вакцине биле су засноване уношењу умртвљеног вируса у људско тијело, а нова вакцина садржи синтетитчки вирусни протеин. Ова форма препознаје вирус еболе и много је стабилнија када се ускладишти на дужи рок.

Вакцина је заштитила 80 одсто мишева којима је убризган смртоносни вирус, саопштио је др Чарлс Арнцен са Државног универзитета Аризоне, који је учествовао у развоју вакцине.

Др Арнцен каже да је следећи корак покушај да се развије вакцина која дјелује против соја вируса ближег оном који напада људе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *