Конвеј: Открио сам минобацаче \’\’Армије БиХ\’\’ окренуте према Сарајеву

Други свједок одбране Пол Конвеј изјавио је јуче на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је крајем 1995. у околини Сарајева открио минобацачки положај Армије БиХ са којег је тог љета, према одбрани, могла бити испаљена граната на сарајевску пијацу Маркале. Ирски официр Конвеј који је у то вријеме био војни посматрач УН на […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 12:17

Други свједок одбране Пол Конвеј изјавио је јуче на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да је крајем 1995. у околини Сарајева открио минобацачки положај Армије БиХ са којег је тог љета, према одбрани, могла бити испаљена граната на сарајевску пијацу Маркале.

Ирски официр Конвеј који је у то вријеме био војни посматрач УН на пункту јужно од Сарајева, између положаја Армије БиХ и ВРС казао је да је 28. августа 1995. око 11 сати прије подне са тог пункта чуо неколико пригушених експлозија и да је убрзо затим угледао дим изнад Маркала.

„Нисам могао да утврдим одакле је ватра дошла”, назначио је он.

У децембру те године, Конвеј је, како је рекао, открио минобацачки положај Армије БиХ јужно од Сарајева, на којем су била најмање четири минобацача окренута ка граду. Тај положај био је удаљен око три километра од пијаце Маркале, прецизирао је свједок.

На питање Караџића да ли је Унпрофор раније могао да открије тај положај, свједок је одговорио: „Није било могуће да се иде тамо – на обје стране пута до тог положаја били су контролни пунктови. Никада раније није нам било дозвољено да идемо тамо”.

Током унакрсног испитивања, тужитељка Киберли Вест сугерисала је свједоку да он, насупрот Караџићевој тврдњи, никада није изјавио да је минобацачки положај Армије БиХ који је видио јужно од Сарајева био „у правцу из којег је граната наводно долетјела” на Маркале.

Он је, пошто га је тужитељка позвала, на мапи уцртао два правца из којег је, по истрагама Унпрофора, граната на Маркале могла долетјети, а минобацачки положај Армије БиХ остао је ван њих.

Осврћући се на изјаву свједока да је чуо „пригушене експлозије” из правца Маркала, тужитељка Вест сугерисала је да звук испаљивања гранате од 120 милиметара није „пригушен” и да би га Конвеј морао чути да је ватра била отворена са оближњих положаја.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *