Конфедерација синдиката: Подршка неутралној комисији за случај машиновођа

Конфедерација синдиката Републике Српске је у протеклом периоду предлагала да се сви проблеми настали у ЖРС морају рјешавати преговорима и дијалогом, а не репресивним мјерама, саопштено је из Конфедерације синдиката. – Позив Предсједника Републике Српске смо у потпуности схватили као намјеру да се стање нормализује, те да се повуку све суспензије и обуставе сви дисциплински […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 11:34

Конфедерација синдиката Републике Српске је у протеклом периоду предлагала да се сви проблеми настали у ЖРС морају рјешавати преговорима и дијалогом, а не репресивним мјерама, саопштено је из Конфедерације синдиката.

– Позив Предсједника Републике Српске смо у потпуности схватили као намјеру да се стање нормализује, те да се повуку све суспензије и обуставе сви дисциплински поступци како би се стање нормализовало, јер све док су суспензије биле на снази машиновође нису биле у могућности да раде. У том периоду обавеза менаџмента била је да успостави нормалан саобраћај у ЖРС, међутим и поред тога, то се није десило – кажу у Конфедерацији.

Даље се наводи да организатор обуставе рада машиновођа ЖРС није синдикат, како се то у појединим медијима истицало, већ су то радници који су се сами организовали због непоштовања потписног Протокола између синдиката и Управе из јуна мјесеца ове године којим је утврђена заостала исплата надоканде по основу „километар-сат“.

Међутим, с обзиром да до данас није дошло до коначног рјешавања проблема на нивоу предузећа, Конфедерација синдиката Републике Српске тражи од Владе Републике Српске као институције којој је Управа Жељезница Републике Српске директно одговорна за своје пословање, да се ХИТНО покрене дијалог и пронађе рјешење поводом обуставе рада машиновођа ЖРС.

– Подржавамо формирање неутралне комисије Владе Републике Српске која треба да испита све постојеће узроке настанка обуставе рада. Ово испитивање мора обухватити све потезе менаџмента ЖРС који су довели до обуставе рада машиновођа. Конфедерација синдиката Републике Српске је и у будућем периоду, све до нормализације односа до које мора доћи искључиво преговорима обе стране, спремна да свим расположивим капацитетима учествује у томе, иако синдикат није организатор обуставе рада – стоји у саопштењу.0 КОМЕНТАРА

 1. “ Podržavamo formiranje NEUTRALNE komisije Vlade RS…“
  Kako komisija Vlade RS može da bude neutralna, kada je ta ista vlada isključivi krivac za ovako katastrofalno stanje ne zamo u ŽRS već i u cijelo RS?
  Vlada podržava nesposobnog direktora i upravu ŽRS, i zajedno sa njima obmanjivala i lagale radnike žejeznica u dosadašnjim štrajkovima.

 2. Да, слажем се. Ма ови синдикалсити су сви тешко потплаћени. Треба све избрисати гумицом и правити нови синдикат који ће заступати раднике у реалном сектору.

 3. радници који су се сами организовали због непоштовања потписног Протокола између синдиката и Управе из јуна мјесеца ове године којим је утврђена заостала исплата надоканде по основу „километар-сат“.
  Ово је само повод а разлоге ова „неутрална комисија владе РС“ неће утврдити јер они који су довели ЖРС до стечаја, су у тој истој влади. Све политичке странке су имали редаљку на овој фирми.
  Спаса нам нема, пропасти нећемо !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *