Коначно примјена науке у РС: Стакленик за будућност

У четвртак је у Београду потписан уговор који ће бити темељ да још једна иновација из РС покуша да заживи и то у посусталој пољопривреди. Пише: Жељко Свитлица Тим иноватора Републике Српске "Кров", који је у децембру добио титулу технолошког иноватора Српске за 2010. годину, потписао је уговор са фирмом ПКБ о изградњи својих иновативних […]

субота, јануар 15, 2011 / 08:58

У четвртак је у Београду потписан уговор који ће бити темељ да још једна иновација из РС покуша да заживи и то у посусталој пољопривреди.

Пише: Жељко Свитлица

Тим иноватора Републике Српске "Кров", који је у децембру добио титулу технолошког иноватора Српске за 2010. годину, потписао је уговор са фирмом ПКБ о изградњи својих иновативних стакленика на површини од 5000 метара квадратних.

– Потписан је уговор о студији изводљивости са Пољопривредним комбинатом о изградњи наших стакленика, а беооградски кооперант је ставио гаранцију од 2.500.000 КМ на располагање – рекао је Радомир Стојановић, члан иноваторског тима “Кров“, за Фронтал.РС.

За реализацију ове идеје се требало изборити и то међу конкуренцијом 1.260 учесника односно 284 тима на поменутом конкурсу за најбољу иновацију, за коју се правио цијели пројекат – од бизнос плана па на даље. Такмичење је реализовано под покровитељством ресорних министарстава Српске и Србије, а поменути производ већ има подршку пољопривредних института с обје стране Дрине.

Стакленик

– Стакленик у потпуности примјењује наша иновативна технолошка рјешења и нове технологије – објашњава Стојановић.

Од конструкције, дизајна, па до специјалног система наводњавања, такође иновације, овај производ задовољава све еколошке потребе и стандарде у производњи хране која је заштићена од свих врста временских непогода.

Што је битно за иновацију, идеја је на терену лако изводљива и широко примјењљива. Стојановић амбициозно најављује да ће идеју примјенити и “Сава“ из Бијељине, стакленици се већ праве у РС (на слици: Требиње), а то је пут да се у будућности укључимо међу лидере у производњи и примјени стакленика, области гдје су највише направиле Холандија и Израел.

Реклама

Фронтал је већ пружао подршку иноваторима и њиховим идејама и пројектима, посредно апелујући да само сопственим снагама и памећу у области науке и технологије можемо испливати из тренутне ситуације.

Ова цртица о још једној иновацији коју су направили наши људи служи тој сврси. Посебно јер је у питању пољопривреда и производња хране, у чему, поред одличних природних услова, оскудјевамо и пропадамо.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *