Комесарска ЕУ: Све очи упрте у Србију због Параде

Комесарка ЕУ за унутрашња питања Сесилија Малстром објавила је текст подршке београдској Паради поноса у коме се наводи да би хомофобију у Европи требало посматрати као озбиљан проблем и да су стога „ове недеље све очи упрте у Србију”. Малстром је истакла да се нада да ће се Недеља поноса која је у Београду почела […]

среда, октобар 3, 2012 / 13:48

Комесарка ЕУ за унутрашња питања Сесилија Малстром објавила је текст подршке београдској Паради поноса у коме се наводи да би хомофобију у Европи требало посматрати као озбиљан проблем и да су стога „ове недеље све очи упрте у Србију”.

Малстром је истакла да се нада да ће се Недеља поноса која је у Београду почела у понедељак завршити шетњом 6. октобра иако, како наводи, и сада постоји „огроман страх да ће скуп бити забрањен”.

Она је подсјетила да су обје параде које су до сада одржане у Београду обиљежене нападима на учесника и повредама, као и да су параде планиране за 2009. и 2011. годину забрањене.

„Постоји огроман страх да ће и ове године скуп бити забрањен”, навела је Малстром и додала да је чула да је „Београд облијепљен постерима и графитима који позивају на насиље против учесника Прајда.

„’Љубав, вера и нада’ је мото београдског Прајда. И овдје је, заиста, ријеч о љубави. Ријеч је о праву на то да волите оног кога волите, да волите без страха од дискриминације, да волите без бојазни да ћете бити изложени насиљу… С друге стране, ту је и вјера у то да друштво може да се промјени, као и нада да ћете једног дана ипак живјети у друштву спремном да прихвати различитост, написала је Малстром.0 КОМЕНТАРА

  1. Наравно. Када понестане разлога за условљавање и држање нових, могућих чланица, на одстојању, пристојном, онда се разлози измисле. Парада се до сада показала као врло ефектан потез за читав овај простор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *