Колико пацијената иде код приватних доктора?

У приватним здравственим установама Републике Српске мјесечно буде обављено око 25 000 специјалистичких прегледа и ти налази данас се признају равноправно као и налази специјалиста у јавном сектору – рекла је предсједница Управног одбора Удружења доктора медицине приватне праксе РС Гордана Шукало. "Прије неколико година пацијент је налазе из приватних здравствених установа морао да склања […]

уторак, децембар 20, 2011 / 08:16

У приватним здравственим установама Републике Српске мјесечно буде обављено око 25 000 специјалистичких прегледа и ти налази данас се признају равноправно као и налази специјалиста у јавном сектору – рекла је предсједница Управног одбора Удружења доктора медицине приватне праксе РС Гордана Шукало.

"Прије неколико година пацијент је налазе из приватних здравствених установа морао да склања да их не би видјели специјалисти из јавних установа, а сада је потпуно другачија ситуација", додала је она.

Она је изнијела податак да се у приватним здравственим установама у РС мјесечно обави и око 30 000 хиљада дијагностичких и терапијских процедура и додала да би тај број у наредном периоду требало да буде много већи.

Према њеним ријечима, ови подаци говоре колико је напредовао здравствени приватни сектор РС, који је годинама био занемарен.

Предсједник Удружења доктора медицине приватне праксе РС Миодраг Марјановић рекао је да су пацијенти који користе амбуалнте породичне медицине из приватног сектора веома задовољни јер нема чекања.

Он је напоменуо да се амбуланте приватне породичне медицине налазе широм Српске и то у Прњавору, Бијељини, Котор Вароши, Градишци, Бањалуци, Приједору.

Када је ријеч о специјалистичкој медицинци, пацијенти буду прегледани у року од седам дана од јављања, а изузетак је у области кардиологије гдје се на преглед чека око 30 дана.

Марјановић истиче да је данас здравствени приватни сектор у РС далеко испред здравственог приватног сектора у Федерацији БиХ и земљама у региону, поготово када је ријеч о дијагностичким процедурама ЦТ-у и магнету. У Хрватској и Словенији се на дијагностичке процедуре чека и по неколико мјесеци, а у РС свега 15 дана. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *