Који грбови општина у ФБиХ су спорни?

Бројни грбови и обиљежја општина у Федерацији БиХ представљају искључиво бошњачки и муслимански идентитет, неки чак и вријеђају српска осјећања, због чега морају што прије да буду промијењени!

субота, новембар 30, 2013 / 09:20

Ово је јасна порука посланика Народне скупштине Српске, након што су упутили захтјев Уставном суду БиХ за оцјену уставности грбова и симбола 12 општина у ФБиХ.

Власти у Српској сматрају да Уставни суд БиХ треба да оцјени уставност грбова и обиљежја више од 20 општина и градова у ФБиХ, за које тврде да вријеђају Србе у овом ентитету, јер садрже националне и вјерске елементе искључиво бошњачког и хрватског народа.

Овог пута посланици СНСД, СП-ПУП и ДНС оспорили су грбове општина Босанска Крупа, Цазин, Кључ, Велика Кладуша, Челић, Бреза, Високо, Зеница, Посушје, Вогошћа, Купрес и посавске жупаније.

У овим обиљежјима налазе се вјерски и једнонационални елементи попут полумјесеца, шаховнице, обриса џамија, у којима се не могу препознати сви грађани и народи у БиХ.

Предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић рекао је да је већина обиљежја локалних заједница у ФБиХ проблематична.

– Ово је први пакет, дуго смо комплетирали документацију и одлучили смо се да засад идемо са оспоравањем 12 одлука о грбовима и обиљежјима у ФБиХ – казао је Радојичић.

За Србе у ФБиХ спорни су и грбови општина Стари Град Сарајево, Илијаш, Калесија и Кладањ, јер је ријеч о искључиво бошњачким елементима, док су симболи Хрвата видљиви у обиљежјима општина Прозор – Рама, Домаљевац и Кисељак.

Предсједник Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић каже, за „Новости“, да федералне власти годинама одбијају да промјене обелиљежја општина која вријеђају српска осјећања и са којима тамошњи Срби једноставно не могу да се идентификују.

– Чињеница је да обиљежја на локалном и кантоналном нивоу представљају симболе за Бошњаке или Хрвате, а Срба нигдје нема. Неки од тих симбола раније су проглашени неуставним, али то није ништа промијенило, тако да и даље нема симбола који представљају сва три конститутивна народа – поручио је Јањић.

И док српски посланици очекују одлуку Уставног суда БиХ, бошњачки делегати у Већу народа Српске такође су оспорили бројне грбове општина у Српској, али пред Уставним судом РС. Они тврде да ови симболи вријеђају Бошњаке у Српској.

Бошњачки делегат Шефкет Хафизовић казао је да су ови грбови спорни, јер се у њима Бошњаци не могу идентификовати као један од три конститутивна народа.

– За већину тих општина се голим оком види да се Бошњаци у тим грбовима не могу идентификовати и да нису у духу одлуке о равноправности. Ми смо поднијели апелацију, за коју је Уставни суд за неке од општина већ правоснажно одлучио да се ради о дискриминацији, да је повријеђена одлука суда о конститутивности и равноправности народа, али наилазимо на опструкцију примјене тих одлука и то је оно што је у овом тренутку проблем – истакао је Хафизовић.

 

Да ли је ГРБав Уставни суд, влада или ми?

 1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *