Које славе слави Инцко?

Државни празници у БиХ које поштује и обиљежава Канцеларија високог представника, у складу са одлуком Савјета за провођење мира, јесу 1. јануар, 1. мај и 25. новембар, изјавио је Срни високи представник у БиХ Валентин Инцко. Инцко није могао прецизирати када је Управни одбор ПИК-а донио такву одлуку, наводећи да то није учињено током његовог […]

петак, новембар 25, 2011 / 18:56

Државни празници у БиХ које поштује и обиљежава Канцеларија високог представника, у складу са одлуком Савјета за провођење мира, јесу 1. јануар, 1. мај и 25. новембар, изјавио је Срни високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Инцко није могао прецизирати када је Управни одбор ПИК-а донио такву одлуку, наводећи да то није учињено током његовог мандата, него раније, те да, према Дејтонском уставу, закон о празницима БиХ донесен 1995. године вриједи све док не буде усвојен нови.

"Што се тиче високог представника и међународне заједнице, ПИК је одлучио да обиљежавамо три државна празника – 1. јануар, 1. мај и 25. новембар. Тога се држимо и зато смо данас дошли да честитамо", рекао је Инцко синоћ новинарима на пријему у Предсједништву БиХ.

Директор комуникација ОХР-а Олег Милишић рекао је Срни да су ова три слободна дана за запослене у ОХР-у дефинисана Правилником о раду, који спецификује све административне одлуке које се тичу запослених.

"Тај правилник усвајају финансијски експерти Управног одбора ПИК-а и након усвајања на тој групи иде даље на потврду на политичком нивоу на сједници Управног одбора. Одлука о нерадним данима донесена је много прије мандата Валентина Инцка, али нисам сигуран тачно када", појаснио је Милишић.

Први замјеник високог представника Родерик Мур рекао је новинарима на синоћњем пријему да у правном смислу за ОХР нема дилеме када је у питању обиљежавање државних празника у БиХ.

"Дејтонски устав прописује да ће сви закони који су били на снази на територији БиХ прије потписивања Дејтонског споразума, и даље бити на снази све док не буде замијењени неком новом одлуком институција БиХ. У марту 1995. године тадашња Република БиХ је усвојила закон према којем је тај датум проглашен за национални празник и подразумијева се да је тај закон и даље на снази", рекао је Мур.

Мур је додао да је јасна позиција ПИК-а о томе да је БиХ постојала као држава прије потписивања Дејтонског споразума."Република Српска има супротно мишљење, и то није мишљење ПИК-а", рекао је Мур.

Чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић синоћ су у Сарајеву приредили пријем поводом 25. новембра који се у Федерацији БиХ обиљежава као дан државности БиХ.

Пријему као ни ранијих година нису присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и званичници из Републике Српске која не признаје овај датум као дан државности, јер о обиљежавању државних празника још нема сагласности која би била потврђена усвајањем закона о празницима. 0 КОМЕНТАРА

 1. 25 novembar i jeste dan drzavnosti. Tad je receno da svi mozemo i moramo zivjeti zajedno bez obzira na vjeru naciju i pripadnost.

  Ovaj daj je pravi znak antifasiticke borbe… Njega mozda ne slave spodobe poput boze budhe i onog prijedora koji ne mogu smisliti nesrbe u Bosni i Hercegovini.

  osim njih,
  Ostalilm…. normalnim gradjanima spremnih da se u svakom trenutku ograde od fasitickih tendecija i nakana, i svim onim koji su spremni na suzivot sa drugim i drugacijim sretan dan kad su antifasisti jasno i glasno rekli da Bosna nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska (bosnjacka) vec je Bosna i jednih i drugih i trecih…

  Sretan dan drzavnosti!

 2. Није Дан државности! Никаква држава није настала ни тада, ни након тога. Овде није споран датум, овде је спорно то да се тај датум фалсификује и да неки покушавају да кажу да се тог дана десило оно што се није десило. Ако се теби слави, ти слави и срећно ти било.

 3. rixadu

  „25 novembar i jeste dan drzavnosti. Tad je receno da svi mozemo i moramo zivjeti zajedno bez obzira na vjeru naciju i pripadnost.“

  Ипак,већ 1.3.1992. сте одлучили да ипак не можемо живети заједно.Па сад опет можемо,али ето да знаш-сад се нама не да.Колико морамо,морамо,али не дуже од тога.Стварно твоја лицемерност превазилази неку подношљиву границу.

  Увек се знало чија је Босна,то је измишљање топле воде.А да се разумемо,нисте ви баш нешто предњачили у антифашизму.

 4. rixadu

  Теби срећан Дан државности,ако га славиш…ако већ ово ругло и сматраш државом,све са оним вештачким симболима.

  Искрено ти честитам муслиманску Нову Годину.

 5. Pa kakve koristi imamo i od naših diktatora koji slave srpske slave, okreću kolače , a kradu nas, pljačkaju , lažu nas na svakom koraku, i sve rade da nas nestane?
  Mur, Incko kao i njihovi domaćini nikada nisu ni bili prijatelji moga naroda. U svim prethodnim ratovima njihovi preci su bili na strani fašista, pa polazeći da iver ne pada daleko od klade, logično je da su i oni takvi. To je čista logika: dijete hitlerovca, ss-ovca, handžarlije, ustaše ne može nikada da bude antifašista, ma koji praznik slavili.
  Ali, pitanje je :otkuda Mile u tom fašističkom kolu? Šta njega navede da slavi srpsku slavu, a sve radi da Srba nema.

 6. Ne grijesi duse Prijedore, Mile je njima danas jako dobro rekao. Svaka mu je na mjestu bila. Dakle bili su na strani fasista dok zadnjih mjeseci rata nisu skontali da ce fasisti biti porazeni pa se preveslali na antifasisticku stranu koju su najvecim dijelom cinili Srbi, a sad pokusavaju biti veci antifasisti od svih drugih dok fasizam pokusavaju na sve nacine pripisati nama.

 7. Како каже г. Инцко, он је по мајци, поријеклом из Југославије, јер је његова мајка, „отишла“ после Другог свјетског рата, у Аустрију. Њему је једна од главних препорука за мјесто Високог представника за БиХ, било то што је писао предговор за сабрана дјела бившег СС-овца Алије Изетбеговића. Вјероватно је, зато, што му је тата био СС, данас Бакир, главни организатор обиљежавања „Дана државности“

 8. maxone, to kažem i ja :fašističko dijete ne može da ne bude fašista. Ali ne mogu da se načudim:otkuda on sa vatikanom?Što on gazi svoj narod ? Narod mu umire od gladi, a oni sa njim u lancu Glasa Srpske imaju više nego budžet RS kada je bio najpuniji? Neka sam sebe upita: proklet bio, što će mi ovoliko?

 9. @biggi
  „Ипак,већ 1.3.1992. сте одлучили да ипак не можемо живети заједно“

  tad smo odlucili da ne zelimo izaci iz jugosalvije a ne da ne zelimo zivjeti zajedno…….. Jugslavija je bila u raspadu koji je poceo sa Izlaskom SLovenije koje su popratile sve njene republike….

  „Увек се знало чија је Босна,то је измишљање топле воде.А да се разумемо,нисте ви баш нешто предњачили у антифашизму.“

  E sad bi bio logican odgovor : Nek ste vi prednjacili antifasizmom u ovom ratu (prijedor 1992n srebrenica 1995)…

  ALi necu ti na taj nacin odgovoriti…. Jer ti nemas nikakve veze sa tim desavanjima i da smo se ti ili ja pitali ne bi se desio ni Jasenovac ni garavice ni Srebrenica…..

  Vise cu se bazirati na ovo drugo

 10. Moj deda, je nažalost bio vijećnikk ZAVNOBIH-a u Mrkonjiću. Ne mogu da se ponosim svojim dedom titinim prvoborcem, kao što se ti ponosiš svojim didom-glavnim junakom Skednderove priĆe. Ulica u Petrovcu je nosila ime moga dede u Titino doba, pa su petrovaĆke hanĐarlije ovoga rata okaĆ’le zelenu tablu sa talibanskohanĐarskim imenom. Da se zna ko je haĐija u ćenifaentitetu.

 11. rixadu, 26.11.2011. 10:48:23 [20304]

  „@buddho prijedor i ostali nacionalisti tj fasisti“

  Сељачино нешколована, мајмуне ретардирани научи да националисти нису ФАШИСТИ,

  Едукуј се мало пичка ти материна балијска

  Национализам -> sr.wikipedia.org/wiki/Национализам

  Фашизам -> sr.wikipedia.org/wiki/Фашизам

  А твој бабо је био припадник ових -> sr.wikipedia.org/wiki/13._СС_брдска_дивизија_Ханџар_(1._хрватска)
  http://bs.wikipedia.org/wiki/Hand%C5%BEar_divizija

 12. Ни мањег ку.ца ни веће дреке, ко што је тај 25 новембар, и још онај мајмун инцко онанише са тим датумом, а појма о појму нема ни ко је то сазвао, ни ко је представљо тај народ тзв социјалистичке БиХ..а добро ако је било тих индоктринираних Срба, па су стварно нешто и завнобихали у Мркоњић граду (хмм светогрђа ли, па тај град носи име по Краљу Периx-( )те ’43-е, али гдје су им тад били представници остала два народа…B-) она црнокошуљашка…и то је вјероватно било „геноцидно“ засједање…:P

 13. Buddho

  e moja budalo retardirana

  Nacionalizam u ekstremnom obliku (kakav i jeste u ovoj drzavi) i u cije ime su pocinjeni genocid u Srebrenici kao i mnogi drugi zlocini na sve tri strane i jeste fasizam

  Bas kao nacionalisticki pokrete na ovdasnjim prostorima pocev od ustasa!

  AL sto ja tebi to objasnjavam nacionalisto zadojena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *