Ко се богатио на страним донацијама?

Тужилаштво БиХ још није покренуло истрагу о злоупотреби новца донираног БиХ, иако је још у јануару 2010. године примило посљедњи извјештај Истражне комисије Парламента БиХ за контролу трошења донација, пише „Глас Српске“. Члан Истражне комисије парламента БиХ Мирко Околић оцијенио је да истраге нема због политичких притисака на истражне органе. Он је навео да су […]

четвртак, април 7, 2011 / 09:16

Тужилаштво БиХ још није покренуло истрагу о злоупотреби новца донираног БиХ, иако је још у јануару 2010. године примило посљедњи извјештај Истражне комисије Парламента БиХ за контролу трошења донација, пише „Глас Српске“.

Члан Истражне комисије парламента БиХ Мирко Околић оцијенио је да истраге нема због политичких притисака на истражне органе.

Он је навео да су Тужилаштву послати извјештаји који су довољни да оно изда налог Агенцији за истраге и заштиту /СИПА/ да покрене истрагу, напомињући да ова комисија није надлежна да истражује детаље и дубину трошења донација.

Члан Комисије Славко Јовичић рекао је да Тужилаштво БиХ не покреће истрагу зато што никоме није у циљу да се сазна гдје су нестале паре.

"Зна се да је 82 одсто донација отишло у Сарајево и Федерацију БиХ. Покренули би они истрагу да је обрнуто, да је Република Српска имала те донације. Нека Тужилаштво и СИПА раде свој посао, неће им га комисија радити", рекао је Јовичић и додао да је и без извјештаја Комисије Тужилаштво било дужно да истражује трошење донација.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је "Гласу Српске" да је Истражна комисија Парламента БиХ достављала Тужилаштву одређене податке, без конкретних чињеница.

"Очекујемо да доставе конкретан извјештај са информацијама и именима и презименима особа одговорних за незаконито трошење донација. Да кажу ко је одобравао и исплаћивао које износе, а све што смо до сада добили су информације које нису кривично-процедурално употребљиве", рекао је Грубешић.

Делегат у Вијећу народа РС Фадил Бањановић позвао је надлежне институције у БиХ да покрену питање ревизије донација, истичући да је БиХ од донација које је добила "могла да купи Јапан, једну од најбогатијих земаља свијета".

Институције БиХ у прошлој години из иностранства су добиле 11,6 милиона КМ донација, што је за 33,7 одсто мање него у 2009. години.

Истражна комисија парламента БиХ крајем прошле године саопштила је да постоји сумња да је само Муслиманско добротворно друштво "Мерхамет" проневјерило 50 милиона КМ донација.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *