Ко је старији, ЦИА или Србија?

Америчка обавjештајна агенција (ЦИА) је на свом сајту објавила исцрпан извештај о Србији у коме се наводи да историја Србије почиње 1918. године оснивањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а пуну независност Србија је стекла тек 5. јуна 2006, одвајањем од Црне Горе. Историја Хрватске сеже у мало даљу прошлост, на сајту ЦИА-е се не […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 17:36

Америчка обавjештајна агенција (ЦИА) је на свом сајту објавила исцрпан извештај о Србији у коме се наводи да историја Србије почиње 1918. године оснивањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а пуну независност Србија је стекла тек 5. јуна 2006, одвајањем од Црне Горе.

Историја Хрватске сеже у мало даљу прошлост, на сајту ЦИА-е се не наводи тачно, али се прецизира да су дијелови садашње Хрватске до краја Првог свјетског рата, припадали Аустро-Угарској.

Осим демонстирања свог познавања политичке историје Србије, амерички обавјештајци презентовали су и тумачења тренутне ситуације у Србији информацијом да значајан притисак на политику врше нарочито "двије групе: "Образ" – православна клеро-фашистичка организација и "1389" – српски националистички покрет".

О будућности Србије у овом извјештају тек пише да ће парламентарни избори у Србији бити одржани у мају 2012. године. Ко ће добити изборе нису навели.

У дијелу посвећеном српским државним обиљежјима, обавјештајци америчке владе су извели закључак да су црвена, плава и бијела "панславенске боје које представљају слободу и револуционарне идеале", те да је српски барјак "инспирисан заставом Русије из 19. вијека".

Посебно занимљив одиок о земљи на брдовитом Балкану је податак о њеној рањивости. Проблематична тачка је, како наводе из Централно обавјештајне агенције, прање пара. А, осим тога, Србија је и мјесто претовара хероина на путу од југозападне Азије ка западној Европи, такорећи балканска раскрсница дроге.

Како историјат Србије почиње прије нешто мање од једног вијека, анализа економске ситуације у Србији почиње констатацијом да је "Милошевићева ера злоупотреба у привреди", али и економске санкције, оштећена инфраструктура и индустрија током бомбардовања НАТО 1999. године преполовили економску снагу Србије у односу на 1990, те је Србија и даље транзициона економија са незавршеном приватизацијом и непотпуним структуралним реформама.

Као озбиљне изазове Србије, ЦИА наводи висока државна издвајања за плате, пензије и незапослене, растуће потребе за нова задуживања и висок јавни дуг. А, издвајају се и неефикасан правосудни систем, висок ниво корупције и старење становништва.

У мору статистичких података, посебно се издваја напор Срба да своју земљу сврста у топ десет земаља са највећом стопом смањења броја становника. Брже од Србије изумиру само Руси, Летонци, Украјинци, Естонци, Црногорци, Бугари и становници острва Сент Пјер, Кукових и Сјеверно маријанских острва.

Судећи према подацима ЦИА-е Срби су образованији од Хрвата, Италијана, Нијемаца, Аустралијанаца, Португалаца, Шпанаца, Грка и многих других, јер се у Србији за образовање издваја 4,7 одсто БДП-а. С друге стране, по броју незапослености младих од 15 до 24 година рангирани у сам свјетски врх – чак на шесто мјесто, са стопом незапослености од 42,5 одсто.

За крај, ЦИА, упркос мишљењу домаћих стручњака да овим просторима не пријете разорни земљотреси, наводи да је од свих природних непогода Србија најизложенија управо деструктивним земљотресима.

Изгледа да они знају нешто што ми не знамо.0 КОМЕНТАРА

  1. Коначно да и ЦИА призна да је Косово дио Србије:

    „Проблематична тачка је, како наводе из Централно обавјештајне агенције, прање пара. А, осим тога, Србија је и мјесто претовара хероина на путу од југозападне Азије ка западној Европи, такорећи балканска раскрсница дроге.“

    Какав аутогол!? B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *