Ko je Слободан Лазаревић, отети Србин у Малију?

Србин Слободан Серж Лазаревић и Француз Филип Вердон, које је у четвртак у Малију отела група наоружаних исламских милитаната, нису били обични стручњаци ангажовани на геолошким истраживањима, него су радили за француску обавјештајну службу, пише “Блиц”. Лист наводи да је компанија “Геолинк”, чији је сувласник Лазаревић, често била праван за иностране операције француских обавјештајних служби, […]

уторак, новембар 29, 2011 / 11:08

Србин Слободан Серж Лазаревић и Француз Филип Вердон, које је у четвртак у Малију отела група наоружаних исламских милитаната, нису били обични стручњаци ангажовани на геолошким истраживањима, него су радили за француску обавјештајну службу, пише “Блиц”.

Лист наводи да је компанија “Геолинк”, чији је сувласник Лазаревић, често била праван за иностране операције француских обавјештајних служби, а да су Лазаревић и Ведрон, заправо искусни обавјештајци, неријетко и трговци оружјем који су вишедеценијским радом за разноразне агентурне мреже стекли значајну репутацију у обавјештајном подземљу.

Управо због њихових ранијих заслуга, како наводи лист, у потрагу за Лазаревићем и Вердоном на крајњи исток Малија кренула је и екипа командоса из састава француске Легије странаца.

Лист наводи да је Лазаревић у два наврата био и свједок пред Хашким трибуналом, а на суђењу Слободану Милошевићу је наступио као свједок тужилаштва, гдје је рекао да је још 1968. године заврбован за рад у обавјештајној служби КОС.

Он је током свједочења у Хагу навео да се истим послом бавио у Аустралији и Великој Британији гдје је пратио кретање дијаспоре, а 1984. године био је лични секретар директора протокола Олимпијаде.

Лист, између осталог, наводи да је “живописна” и његова улога током регрутовања бивших српских бораца из БиХ за потребе грађанског рата у Заиру.

Кључни тренутак у Лазаревићевој биографији је афера “Паук” због које је морао да бјежи из Србије.

Кривична пријава из новембра 1999. године терети Лазаревића да је окупио групу од 25 особа, са којима је под називом “Паук” отишо на Космет 18. априла гдје су у Дечанима придодати 125. моторизованој бригади.

Лазаревић је наводно преко вишег полицајца Републике Српске Бранка Влаче, довозио новац за своје плаћенике из Париза. Његова дјелатност огледала се и у томе да је свакодневно сателитским телефоном и факсом одавао податке са терена шефу Службе државне безбједности Француске /ДСТ/ Патрику Фору.

И каријера другог “геолога”, Филипа Вердона врви од егзотичних шпијунских трансфера, државних удара и плаћеничких комбинација, пише лист.

“Канари, Мадагаскар и Шри Ланка само су неке од локација у које је уплео прсте Филип Вердон, иначе рођак Боба Денара, најпознатијег плаћеника на свету, о чијем су државним ударима у Африци и Пацифику снимљени и филмови у Холивуду”, наводи “Блиц”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *