Књиге и малинарство

Данас, 23. априла, обиљежава се Свјетски дан књиге и ауторских права, а овај текст је написан раније. Пише Жељко Свитлица Tврди се да је град жив на онај начин на који су живе његове улице. Улицом живот расипају људи који на њој бораве – ходају, купују, једу, причају – на улици стварају и неопходно је […]

уторак, април 23, 2013 / 18:21

Данас, 23. априла, обиљежава се Свјетски дан књиге и ауторских права, а овај текст је написан раније.

Пише Жељко Свитлица

Tврди се да је град жив на онај начин на који су живе његове улице.

Улицом живот расипају људи који на њој бораве – ходају, купују, једу, причају – на улици стварају и неопходно је да улица буде мјесто, а не само простор којим се пролази.

Једном је неки произвођач покушао да издејствује да на улицама Новог Сада продаје малине, па да људи док шетају, умјесто кокица, сладоледа, чипса, вјештачких сокова, пива и флаширане воде, једу малине. Малине су укусне и здраве, а Србија је међу највећим свјетским произвођачима овог воћа. Ипак, овај иноватор није успио, због некаквих административних баријера или нешто слично томе.

Док траје сезона, на бањолучкој тржници здјела домаћих малина (пола килограма), може се купити за 2КМ, а мало касније и јефтније. Било би занимљиво идеју неименованог Новосађанина спровести у Бањој Луци па да се у Паркићу једу домаће малине, укусне и здраве.

Суштина је, дакле, “потурити“ људима нешто добро пред нос, да то не могу заобићи ни док шетају и бораве на улици.

А да би улица била живља,  неопходне су још неке ситне интервенције у простору.

На примјер, оставити уличне продавце књига вани, док год је лијепо вријеме, али пробати уредити и позиционирати њихове штандове тако да буду занимљивији, придружити им сликаре и музичаре (ако смију!).

Па онда кренете у град и понесете, рецимо – 5КМ .

Провјерено, за 3КМ, на улици из кутије можете извадити роман Владана Деснице “Прољеће Ивана Галеба“ или можда, “Писма из Италије“, Љубомира Ненадовића. За коју марку мање, или више нађу се и Андрићеве приповијетке, Борхес, Петрарка, Јесењин, Дучић…

За оне 2КМ које су вам остале, прибавите себи пола киле малина и посадите се испод неке липе.

Ko више воли гугл-читаче, лаптопове, ајпеде и таблете од жутих страница половних књига са туђим посветама – бежична интернет мрежа је од сада бесплатна и распрострањена у центру града.

Иако се често наводи да се књигама посветио баш овај дан јер то датум смрти и Виљема Шекспира и Мигела де Сервантеса, Википедија каже да то није у потпуности тачно. Сервантес је умро 23. априла по грегоријанском календару, међутим, тада се у Енглеској користио јулијански календар. Док је Шекспир умро 23. априла по јулијанском календару који је у употреби у Енглеској у то вријеме, заправо је умро око десет дана након Сервантеса.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *