Kнежевић: Фали нам путева

Садашњи степен изграђености путне мреже у Републици Српској (РС) није задовољавајући, с обзиром на то да је на 100 квадратних километара изграђено свега 16,5 километара магистралних и регионалних путева, изјавио је Срни в.д. директора „Путева Републике Српске“ Недељко Кнежевић. "Словенија је, примјера ради, изградила 30,5 километара, Хрватска има 31 изграђених километара, а европски просјек је […]

недеља, децембар 18, 2011 / 11:51

Садашњи степен изграђености путне мреже у Републици Српској (РС) није задовољавајући, с обзиром на то да је на 100 квадратних километара изграђено свега 16,5 километара магистралних и регионалних путева, изјавио је Срни в.д. директора „Путева Републике Српске“ Недељко Кнежевић.

"Словенија је, примјера ради, изградила 30,5 километара, Хрватска има 31 изграђених километара, а европски просјек је 77 километара државних путева на 100 километара квадратних", навео је Кнежевић, који је у новембру преузео дужност првог човјека "Путева РС".

Кнежевић је истакао да је приоритет овог предузећа наставити с рехабилитацијом путева, мостова и тунела на основу студија изводљивости, али уз ревизију пројеката због неопходних уштеда.

"Кредити `Путева` у укупном износу од око 15 милиона КМ, које ћемо морати враћати у идућој години, умногоме ће нас натјерати да уозбиљимо наш рад, ревидујемо све пројекте који су планирани, да видимо шта је реално и неопходно да се ради", рекао је Кнежевић.

Он је навео да буџет "Путева" за 2012. годину износи око 88 милиона КМ, додавши да 56 милиона КМ иде на редовно одржавање, што јасно указује на то да ће одређене уштеде морати да услиједе.

"Мораћемо радити ревизију уштеда кроз редовно одржавање, јер тамо гдје су рехабилитација и реконструкција путева и мостова урађене, сматрамо да нећемо морати новац трошити за те исте послове", најавио је Кнежевић.

Он је казао да је студија изводљивости за реконстукцију регионалних и магистралних путева прављена за 2009-2011. годину, те да садржи 55 дионица магистралних и регионалних путева у укупној дужини од 1.155 километара.

Кнежевић је прецизирао да се 39 дионица односи на магистралне путеве у укупној дужини од 820 километара, а 16 на регионалне путеве у дужини од 334 километра, од којих је велика већина завршена.

Говорећи о мостовима на магистралним и регионалним путевима, Кнежевић је објаснио да је ријеч о модерним конструкцијама у 50 одсто случајева, да је 30 одсто задовољавајућих, а око 20 одсто дрвене и неодговарајуће конструкције.

Он је казао да су на свим фреквентним магистралним и регионалним путевима мостови обновљени и да су у добром стању.

Кнежевић је рекао да ће "Путеви" све послове и реализацију планираних пројеката, радити уз сагласност Владе Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. „Putevi RS“ pa onda „Autoputevi RS“ ko bi se snasao sta je cija odgovornost a mozda je i to poenta da se nadleznost tamo gdje je lova prenese na posebno tijelo koje onda „usemljuje“ dalje…
    Nego sta bi sa tunelom kod Cemernog, mislim da toliko para koliko je izdvojeno za ovu kratku deonicu je moglo biti ulozeno i u razvoj privrede u istocnom dijelu RS.
    Ali sta ce nam vise krava kad i ovako imamo visak volova.

  2. Народ РС моли „Путеве РС“ да, у смислу уштеда у свјетској кризи, не гради нове путеве, јер су они велики трошак за поправљање и реконструкцији, него да анимирају пољопривреднике да својом механизацијом коју не користе за сјетву, добровољно преору и постојеће асфалтне цесте и од њих направе макадам јер је њихов поправак много јефтинији и прилагођенији потребама цестовних комуникација у РС.

  3. Ма шта овај Кнежевић прича,шта он зна о путевима,за своје владавине у Котор Варошу није могао да асфалтира пут до Вагана,мислим да ЈППРС нису могли добити већу пропаст.За њега су дрвене бандере и жице у Телекому и то је питање знали ту проблематику,требао је са собом повести свога тају и брата за савјетнике.:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *