Клуб Бошњака: Инцко, Инцко, забрани референдум

БАЊА ЛУКА – Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске закључио је данас да Народне скупштине РС нема надлежност да одлучује о питањима која су у искључивој надлежности државе БиХ и високог представника у БиХ, те позвао Валентина Инцка да поништи одлуку НС РС о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Предсједник овог клуба […]

петак, април 22, 2011 / 15:30

БАЊА ЛУКА – Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске закључио је данас да Народне скупштине РС нема надлежност да одлучује о питањима која су у искључивој надлежности државе БиХ и високог представника у БиХ, те позвао Валентина Инцка да поништи одлуку НС РС о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.

Предсједник овог клуба Мујо Хаџиомеровић рекао је новинраима у Бањој Луци да Народна скупштина РС нема надлежности да тумачи Дејтонски мировни споразума, па је самим тим сасвим јасно да ни Уставни суд РС нема никаквих надлежности да одлучује о питањима која су у надлежности државе БиХ и високог представника.

“Тумачење Дејтонског споразума у складу с Анексом 10. је у искључивој надлежности високог представника. Сходно чињеницу да закључци Народне скупштине представљају директно рушење Дејтонског мировног споразума, позивамо високог представника да у складу са својим овластима из Анекса 10. поништи одлуку о расписивању референдума у РС и закључке ентитетског парламента, те санкционира оне који су оваквим дјеловањем довели у питање Дејтонски мировни споразум”, рекао је Хаџиомеровић након сједнице Клуба Бошњака у Вијећу народа РС.

Он је нагласио да Народна скупштина РС није имала никакво право да одлучује о овим питањима, због чега се овај клуб неће ни изјашњавати да ли ова одлука угрожава виталне националне интересе бошњачког народа.

Народна скупштина РС је 13.априла усвојила одлуку о расписивању референдума у овом бх. ентитету у вези с државним судом и тужилаштвом.

Одлука је достављена посланицима, након расправе коју је иницирао предсјендик РС Милорад Додик "о посљедицама антидејтонског и неуставног инсталирања правосуђа на нивоу БиХ и (не)дјеловања Тужилаштва БиХ и Суда БиХ у предметима ратних злочина“.

У приједлогу одлуке се истиче да би се на референдуму грађани РС изјаснили о томе "да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ и њихову неуставну верификацију у Парламентарној скупштини БиХ".

За дан одржавања референдума утвређује се прва седмица по истеку 45 дана од дана ступања на снагу одлуке, а референдум се расписује на цијелој територији РС.

За осигурање финансијских средстава и техничке подршке потребне за провођење референдума задужује се Влада РС, а одлука ће ступити на снагу наредног дана од објављивања у "Службеном гласнику РС".

Будући да ниједан клуб у Вијећу народа РС није ставио вето на ову одлуку, она ће формално-правно званично ступити на снагу након објављивања у “Службеном гласнику РС”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *