Клинтонова сматра да је стање људских права у Кини жалосно

Амерички државни секретар Хилари Клинтон критиковала је данас акције кинеских власти против дисидената и оцијенила да је стање људских права у Кини „жалосно“. Ови коментари објављени су у вријеме разговора америчких и кинеских званичника у Вашингтону о стратешким и економским везама, преноси Би-Би-Си. "САД и Кина морају да буду искрени када говоре о међусобним разликама […]

среда, мај 11, 2011 / 07:33

Амерички државни секретар Хилари Клинтон критиковала је данас акције кинеских власти против дисидената и оцијенила да је стање људских права у Кини „жалосно“.

Ови коментари објављени су у вријеме разговора америчких и кинеских званичника у Вашингтону о стратешким и економским везама, преноси Би-Би-Си.

"САД и Кина морају да буду искрени када говоре о међусобним разликама и да се према њима односе чврсто и директно", рекла је Клинтонова послије дводневног састанка.

Она је у интервјуу политичком магазину "Атлантик" рекла да власти у Пекингу покушавају да зауставе историју и сугерисала да ће се кинески систем урушити, пошто је демократија неизбјежна.

Клинтонова је изјавила да су кинески лидери забринути због могућности да се талас антирежимских протеста у земљама Блиског истока пренесе на Кину.

Кина је од фебруара привела неколико стотина продемократских активиста, адвоката и писаца и ограничила је извјештавање медија о демонстрацијама на Блиском истоку.

Коментатори подсјећају да су критике стања људских права у Кини из Вашингтон биле ублажене са доласком Барака Обаме на власт, али да у посљедње вријеме поново постају све оштрије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *