Кипар моли да буде проглашен сиромашаним

Кипарски парламент затражио је од предсједника да замоли Европску комисију да ту Кипар стави на списак сиромашних земаља Европске уније, пише „Сајпрус мејл“. Укључење на списак сиромашних земаља омогућио би Никозији да претендује на додjелу помоћи из многих структурних фондова ЕУ, пренио је сајт лента.ру. Посланик Демократске странке Ангелос Вотсис је рекао да такав захтјев […]

петак, јун 7, 2013 / 00:11

Кипарски парламент затражио је од предсједника да замоли Европску комисију да ту Кипар стави на списак сиромашних земаља Европске уније, пише „Сајпрус мејл“.

Укључење на списак сиромашних земаља омогућио би Никозији да претендује на додjелу помоћи из многих структурних фондова ЕУ, пренио је сајт лента.ру.

Посланик Демократске странке Ангелос Вотсис је рекао да такав захтјев мора да се поднесе одмах због погоршања ситуације у привреди земље. Прошле године Кипар се обратио Европској унији с молбом за финансијску помоћ. Никозији су била потребна средства за докапитализацију банака које се трпиле због депресијације грчких државних обвезница.

Брисел је пристао да одвоји 10 милијарди евра под условом да Кипар сам обезбиједи пет до седам милијарди евра. Кипар је ријешио да до неопходне суме дође реструктурисањем финансијског сектора.

Илити одузимање новца штедишама кроз порез…

Догађаји на Кипру почетком године изазвали су банкарску кризу због чега су власници рачуна у домаћим банкама почели да повлаче своја средства. Према различитим процјенама, бруто домаћи производ (БДП) Кипра ове године ће бити смањен за 10 до 15 одсто.

Истовремено, истраживање Европске централне банке (ЕЦБ) у априлу ове године је показало да су становници Кипра три пута богатији од Нијемаца. Према ЕЦБ која је анализирала приходе житеља зоне евра за 2009-2010. годину, просјек кипарске породице је 670.000 евра, док њемачке не прелази 200.000 евра.

Европске државе добијају подршку ЕУ на основу класификације направљене 2004. године. Тада је ЕК направила систем циљева, приоритета и задатак ЕУ. Један од важних циљева је одрживи развој. У вези са тим државе добијају велику финансијску помоћ ако је њихов БДП мањи од 75 одсто просека ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *