Кинези праве фабрику лед расвјете код Бање Луке?

Власник и директор кинеске компаније „Санлајт“ Ченг Дунг Ји изјавио је да би у близини Бање Луке ускоро требало да почне изградња погона за производњу лед расвјете, што ће бити основа да се у будућности ти производи пласирају у Европску унију. "У околини Бање Луке већ постоји производња која је складна мојој. Ових дана обилазили […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 09:02

Власник и директор кинеске компаније „Санлајт“ Ченг Дунг Ји изјавио је да би у близини Бање Луке ускоро требало да почне изградња погона за производњу лед расвјете, што ће бити основа да се у будућности ти производи пласирају у Европску унију.

"У околини Бање Луке већ постоји производња која је складна мојој. Ових дана обилазили смо многе фабрике. Сазнао сам важне детаље у вези са транспортом, порезим и осталом логистиком која прати производњу. Направио бих бизнис план, па затим поново дошао да разговарам са руководством Републике Српске", рекао је Ји за "Фокус".

Он је додао да би прво инвестирао у опрему за производњу, од неколико стотина хиљада евра. "То је почетно улагање, док би процјене укупних улагања можда биле изнад онога што је у Кини", рекао је Ји, који неколико дана борави у РС, гдје је, како каже, кроз разговоре са руководством Српске, привредницима и грађанима схватио да постоји веома добар амбијент за улагање.

На питање као је дошло до сарадње компаније "Санлајт" са властима и привредницима у РС, Ји је нагласио да је Српску упознао 2010. године и тада стекао утисак да руководство брине за грађане и економију, што је био главни разлог његовог доласка.

"Руководство Српске било је у посјети мојој фабрици у Кини. Много детаља су испитивали, интересовали се за порезе и остале детаље, желећи вјероватно да преузму и нека искуства која им могу помоћи за развој овдје у РС. Ми смо у најјужнијем граду у Кини, они су издалека дошли, са сјевера Кине на југ, али су дошли желећи да унаприједе сарадњу. Тада је све почело", подсјетио је Ји.

Он је оцијенио да је Српска у развоју, због чега има мјеста и простора за улагања. "Намјеравам да донесем технику, па да одавде почиње производња. Заинтересовани смо за производњу, што би, наравно, подразумијевало и запошљавање домаће радне снаге. Постоји мемораднум који је потписан о покретању производње лед расвјете у РС", рекао је Ји и додао да је циљни купац европска заједница.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *