Кинеске технолошке компаније за јачу контролу друштвених мрежа

Директори највећих кинеских технолошких компанија подржали су план власти у Пекингу о јачању контроле над друштвеним мрежама на интернету и обећали да ће „престати да шире штетне информације“ на свјетској мрежи, пренијела је данас Синхуа. Шефови десетак великих фирми, укључујући "Сина корп" и "Баиду", учествовали су у тродневној расправи коју је у Пекингу организовала државна […]

недеља, новембар 6, 2011 / 10:22

Директори највећих кинеских технолошких компанија подржали су план власти у Пекингу о јачању контроле над друштвеним мрежама на интернету и обећали да ће „престати да шире штетне информације“ на свјетској мрежи, пренијела је данас Синхуа.

Шефови десетак великих фирми, укључујући "Сина корп" и "Баиду", учествовали су у тродневној расправи коју је у Пекингу организовала државна канцеларија за информације на интернету.

Кинеске интернетске компаније и оператори "постиги су сагласност" да ће "савјесно чувати емитовање позитивних порука на интернету" и да ће "одлучно искоријенити ширење гласина, порнографије, превара и штетих информација путем интернета", наводи Синхуа.

Састанком је предсједавао Ванф Чен, директор Канцеларије за информисање Државног савјета. Министар индустрије и информационих технологија Мјао Веј рекао је да интернетске компаније морају да повећају инвестиције у процес "надгледања".

Власти у Пекингу крајем октобра су саопштиле да ће проширити администрацију за интернет и промовисати садржаје прихватљиве за владајућу Комунистичку партију.

Кинеске власти у посљедње вријеме често критикују микроблогове због неодговорног ширења "неутемељених гласина", али аналитичари сматрају да власти неће затворити ове популарне веб сајтове, јер они омогућавају лакше надгледање аутора и ублажавају социјалне притиске.

Коментатори наводе да утицај на пословање компанија неће бити велики, пошто су оне већ узеле у обзир растућу контролу над интернетом коју проводе власти.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *