Кина: Побуна радника који праве АјФон

Хиљаде радника ступило је јуче у штрајк у творници компаније Фокскон на простору централне Кине у којој се производи најновији модел Епл телефона, АјФон 5. Творница је парализована штрајком, а производња паметног телефона је обустављена. О страшним радним условима у радним халама Фокскона до сада су већ чули многи. Само податак да су стражарске службе […]

субота, октобар 6, 2012 / 12:45

Хиљаде радника ступило је јуче у штрајк у творници компаније Фокскон на простору централне Кине у којој се производи најновији модел Епл телефона, АјФон 5. Творница је парализована штрајком, а производња паметног телефона је обустављена.

О страшним радним условима у радним халама Фокскона до сада су већ чули многи. Само податак да су стражарске службе на простору зграда спаваоница биле присиљене постављати "мреже против самоубистава" већ поприлично говори о томе у каквим условима раде радници када толики број преферира смрт од идућег радног дана. Но, посљедњих седмица појављују се назнаке како су радници спремни борити се против оваквог стања (у септембру су се сукобили радници и полиција), актуелни штрајк још је један показатељ да радници ову сурову експлоатацију неће трпити довијека.

Баш као што је Фокскон постао синоним израбљивачке политике, тако је и Еплов АјФон постао синоним модерног технолошког фетишизма, но, омиљена играчка за хистеричне масе налази се пред проблемима. Наиме, штрајк радника у творници гдје се производи управо АјФон 5 долази у вријеме када америчка корпорација Епл представља свој телефон широм свијета и већ има поприличних проблема око залиха, потврдио је један аналитичар за Реутерс.

Према ријечима радничких организација у Кини, од 3,000 до 4,000 радника ступило је у штрајк јуче поподне, на простору Фокскон комплекса Ченћоу. Један од главних разлога због којег су ступили у штрајк су превелики захтјеви по питању надзора контроле производа, али и чињеница да су присиљени радити током актуалних кинеских празника.

Епл је одбио коментарисати вијест о штрајку, док је гласноговорник компаније Фокскон истакнуо како "прикупљају податке" те како ће издати приопћење када обаве истрагу. Тајванска компанија Фокскон запошљава око милион радника и производи већину Апплеових производа АјПед и АјФон. Најновији штрајк и недавни нереди показују како су тензије све веће и Фокскон би се ускоро могла десити права радничка побуна.

Директор организације ЦЛБ (China Labor Watch), Ли Ћианг, коментарисао је ситуацију. "Штрајк се догодио јер су радници једноставно под превеликим притиском. Све су спремнији устати за своја права, устати против неправде", рекао је Ћианг, преноси Гардијан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *