Кина: Не подржавамо хакере

Кина је данас негирала да подржава хакерске активности и рекла да је дио глобалних напора у борби против опасности по безбједност компјутера, након што је Гугл саопштио да је кинески хакер дошао до приступа стотинама имејл адреса њихових клијената. Компанија „Гугл” саопштила је у сриједу да је један хакер дошао до приступа стотинама адреса њених […]

четвртак, јун 2, 2011 / 21:22

Кина је данас негирала да подржава хакерске активности и рекла да је дио глобалних напора у борби против опасности по безбједност компјутера, након што је Гугл саопштио да је кинески хакер дошао до приступа стотинама имејл адреса њихових клијената.

Компанија „Гугл” саопштила је у сриједу да је један хакер дошао до приступа стотинама адреса њених корисника, укључујући званичнике америчке владе, војно особље, као и политичке активисте и новинаре у самој Кини.

Гугл је слиједио траг напада и установио да он потиче из кинеске провинцје Ђинан, гдје је седиште војне школе чији су компјутери повезани са нападом прије 17 мјесеци такође на Гуглов систем, пренио је АП.

Представник кинеског министарства спољних послова Хонг Леи је рекао да се Кина оштро супроставља активностима које саботирају Интернет и компјутерску безбједност, укључујући и хакерисање.

Хонг је рекао да је хакерисање глобални проблем и да су све кинеске мреже такође биле мета напада хакера, али није навео детаље. Он је рекао да се у Кини ради на рјешавању тог проблема, али није одговорио да ли ће се истражити овај инцидент.

„Наводи да кинеска влада подржава хакерске активности су потпуно без основа и учињене из других разлога”, рекао је Хонг.

„Гугл” наводи да је недавно регистрован такав упад, али је компанија зауставила „кампању преузимања корисничких шифри” и надгледања електронске поште.

Та компанија је, такође, навела да је упозорила „жртве напада” и о свему обавијестила надлежне власти, истакавши да су међу жртвама и владини званичници из Јужне Кореје.

Портпарол „Гугла” је одбио да каже имена жртава, као и то колико дуго је хакер имао приступ њиховим адресама.

То је, како је наведено, чињено тактиком да хакер од корисника тражи информације о корисничком имену и шифри, под изговором пружања безбједности на интернету.

„Значајно је нагласити да наши интерни системи нису били захваћени и преузимање тих адреса није било резултат безбједносних проблема у Гуглу”, пише у саопштењу те компаније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *