Кина: Краве производе људско млијеко

ПЕКИНГ – Кинески научници узгојили су 300 генетски модификованих крава које производе „људско“ млијеко. Пројекат узгоја 300 генетски модификованих крава провели су кинески научници с Агрономског факултета, са професором Нинг Лиом на челу, у сарадњи с компанијом “Пекиншка генпротеин биотехнологија“. Научници су кравама додали људске гене да би њихово млијеко имало нутритивне вриједности налик људском […]

уторак, април 12, 2011 / 13:00

ПЕКИНГ – Кинески научници узгојили су 300 генетски модификованих крава које производе „људско“ млијеко.

Пројекат узгоја 300 генетски модификованих крава провели су кинески научници с Агрономског факултета, са професором Нинг Лиом на челу, у сарадњи с компанијом “Пекиншка генпротеин биотехнологија“.

Научници су кравама додали људске гене да би њихово млијеко имало нутритивне вриједности налик људском млијеку, а вјерују да ће ново млијеко постати замјена за досадашњу “млијечну формулу“ за бебе.

"То млијеко има јачи укус од обичног. За десет година људи ће моћи купити ово млијеко у супермаркетима", најавио је професор Нинг Ли.

Људско млијеко разликује се од крављег јер садржи многе важне нутритивне вриједности битне за развој бебе и њеног имуног система. Кравље млијеко је теже за пробаву беба, садржи мање масти и карбохидрата, а не садржи ни антитијела важна за бебино здравље.

Кинески инвеститори се надају и да ће ново млијеко повећати продају млијечних производа у Азији, гдје је деветеро од десет људи нетолерантно на лактозу и не може пити кравље млијеко због грчева и болова у стомаку.

Британски професор Кит Кембел са Универзитета Нотингем, који је био члан тима који је клонирао овцу Доли, за “Дејли мејл“ је рекао да генетски модификоване животиње нису опасне, осим ако им научници намјерно не убризгају ген који може направити њихово млијеко отровним.

Али, удружења која се боре против генетског инжењеринга, као и неки научници, упозоравају да је експеримент опасан, и за људе и за животиње.

"Потомци клонираних животиња често пате од бројних здравствених проблема, тако да ово представља велики разлог за забринутост. Зашто нам уопште треба ово млијеко – што нам оно даје, а да то већ немамо?", рекао је портпарол британског удружења за заштиту животиња.  0 КОМЕНТАРА

  1. Ma nije to nista. Ja znam strucnjake iz B.Luke koji su uvozili vrece sa praskom i pravili punomasno mlijeko sa malom pomoci vode iz Vrbasa.
    Inace ima ih koji ne znaju razliku izmedju praha i praska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *