Кинa: Интересантнија нам је европска имовина него дионице

Кинески министар трговине Чен Демин планира да идуће године са делегацијом привредника спремних за улагање посјети Европу како би размотрили прилике за куповину имовине на кризом погођеном континенту. “Неке европске земље суочавају се с дужничком кризом и надају се да ће претворити своју имовину у готовину прижељкујући да инострани улагачи купе њихова предузећа. Пажљиво ћемо […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 14:07

Кинески министар трговине Чен Демин планира да идуће године са делегацијом привредника спремних за улагање посјети Европу како би размотрили прилике за куповину имовине на кризом погођеном континенту.

“Неке европске земље суочавају се с дужничком кризом и надају се да ће претворити своју имовину у готовину прижељкујући да инострани улагачи купе њихова предузећа. Пажљиво ћемо пратити ситуацију и пожурити напредак на том подручју”, изјавио је министар трговине Чен Деминг на скупу кинеских компанија које улажу у иностранство.

Кина није склона да се јавно обавеже на куповину додатних европских обвезница, без обзира на молбе за помоћ, али би могла да покаже пуно већи интерес за куповину имовине за готовину.

Највећа кинеска шпедитерска компанија у власништву државе Коско већ је уложила значајан износ у грчку историјску луку Пиреј у склопу грчког програма приватизације.

Инострана улагања кинеских предузећа у државном власништву до сада су углавном била усмјерена на куповину ресурса.

Иако Кина располаже девизним резервама у висини 3.200 милијарди долара, аналитичари процјењују да за потрошњу може издвојити само 100 милијарди долара готовине годишње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *