Катар преко Омана пробија поморску блокаду

Катар је почео користити пловни пут преко Омана како би заобишао блокаду коју су наметнули Саудијска Арабија и дио заливских земаља, оптужујући власти из Дохе да финансирају тероризам. Катарске власти су објавиле видео на којем се види истовар брода у луци Хамад у Дохи, а након што је брод прошао кроз луку Сохар у Оману. […]

понедељак, јун 12, 2017 / 12:33

Катар је почео користити пловни пут преко Омана како би заобишао блокаду коју су наметнули Саудијска Арабија и дио заливских земаља, оптужујући власти из Дохе да финансирају тероризам.

Катарске власти су објавиле видео на којем се види истовар брода у луци Хамад у Дохи, а након што је брод прошао кроз луку Сохар у Оману.

Обично су карго бродови за Катар претходно стајали у великој луци у Уједињеним Арапским Емиратима у Абу Дабију гдје је терет пребациван на мање бродове који могу доћи до Катара. Али, како су се Емирати придружили блокади то више није било могуће.

Међутим, Катар је саопштио да ће бродови сада вршити претовар у лукама у Оману заобилазећи тако блокаду.

Оман се није придружио санкцијама против Катара, а како наводи агенција АП, та држава је често тајни посредник у контактима западних земаља са Ираном.

Након почетне панике и несташица, Катар је сада осигурао дневну испоруку намирница из Турске, а и Иран шаље поврће и храну.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *