Каталонци траже независност

БАРСЕЛОНА – Грађани Барселоне и околних општина изјашњавају се данас на неформалном и необавезујућем референдуму за оцијепљење Каталоније. Референдум са питањем – да ли Каталонија треба да се отцијепи од Шпаније и постане независна држава – одржава се у 21 мјесту у Каталонији, укључујући град Барселону. Према ријечима организатора, до поднева је гласало 96 526 […]

недеља, април 10, 2011 / 18:17

БАРСЕЛОНА – Грађани Барселоне и околних општина изјашњавају се данас на неформалном и необавезујућем референдуму за оцијепљење Каталоније.

Референдум са питањем – да ли Каталонија треба да се отцијепи од Шпаније и постане независна држава – одржава се у 21 мјесту у Каталонији, укључујући град Барселону.

Према ријечима организатора, до поднева је гласало 96 526 људи или 8,27 одсто људи са правом гласа, преноси Франс прес.

Око 3 000 добровољаца распоређено је на 347 гласачких мјеста у 21 мјесту.

Барселона, пријестоница Каталоније, кренула је стопама 167 градова и села који су одржали сличан референдум 2009. године, када је тек 25 одсто људи изашло да гласа.

Сада се организатори надају да ће у Барселони успијети да поправе постављени праг од 25 одсто 2009. године. У том циљу бивши и садашњи предсједници Каталоније јавно су подржали изјашњавање.

Ипак, и поред мале излазности, гласање 2009. године показало је један веома забрињавајући податак за централне власти у Мадриду – чак 94 одсто гласова ишло је у прилог независности.

Иако је необавезујуће, изјашњавање даје прилично добру слику расположења у народу Каталоније. Сљедећи корак, према ријечима организаторима, биће расписивање формалног референдума од стране каталонског парламента.

Организатори напомињу да у случају позитивног исхода на таквом референдуму Каталонски парламент не би имао другог избора него да предузме кораке за међународно признање резултата.

Иначе, све је почело у сеоцету по имену Аренис де Мунт. По угледу на њих још неколико села ускоро је одржало оваква изјашњавања, а до сада је више од 532 града и села организовало необавезно референдумско изјашњавање.

Влада у Мадриду тврди да према Уставу само она има право да распише референдум.

Влада је 2008. године блокирала покушај регионалне владе Баскије да одржи референдум о отцијепљењу од Шпаније.

У Каталонији живи око седам милиона људи, од укупно 47 милиона у земљи, и она чини око 25 одсто друштвеног бруто производа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *