Кастро укида забрану путовања: Кубанци, широко вам поље

Кубански предсједник Раул Кастро највјероватније ће сутра укинути забрану путовања, која је скоро 50 година спречавала већину Кубанаца да путује у иностранство. "Куба ‘нормализује’ своје односе са Кубанцима који су напустили земљу и то укључује укидање свих забрана", рекао је аналитичар Хесус Арболеја, поводом најаве да ће Кастро у петак током обраћања Националној скупштини саопштити […]

четвртак, децембар 22, 2011 / 12:19

Кубански предсједник Раул Кастро највјероватније ће сутра укинути забрану путовања, која је скоро 50 година спречавала већину Кубанаца да путује у иностранство.

"Куба ‘нормализује’ своје односе са Кубанцима који су напустили земљу и то укључује укидање свих забрана", рекао је аналитичар Хесус Арболеја, поводом најаве да ће Кастро у петак током обраћања Националној скупштини саопштити одлуку о укидању забране путовања.

Да би легално путовали у иностранство, Кубанци морају да прибаве веома скупу дозволу за излазак из земље и путну исправу, пренио је АФП, подсјећајући на чињеницу да је просјечна плата на Куби око 20 долара.

Дозвола за излазак, која се издаје на 30 дана, може бити обновљена 10 пута, а исто тако захтјев за њеним добијањем може бити и одбијен.

Кубанци који остану у иностранству послије истицања датума важења дозволе, бивају проглашени дезертерима.

Стални емигранти

Кубански закон, такође, познаје и категорију "стални емигранти" којима се забрањује повратак у земљу, а имовина бива заплијењена одмах по напуштању Кубе.

Медији преносе да би, осим укидања забране, могла да се промијени и одредба којом се, са 11 мјесеци, дозвољени боравак у иностранству продужава на двије године.

Тиме би се укинуо и статус "стални емигрант" којима би био дозвољен повратак кући, а имовина враћена.

Раул Кастро (80) је раније оцијенио да ће укидање ограничења путовања значити и очување "људског капитала који је створила револуција".

Kредити за самозапошљавање

Прије два дана у земљи је на снагу ступила нова кредитна политика, којом ће бити омогућено лакше подизање различитих кредита.

Ови кредити су претежно намијењени, онима који на Куби започињу оснивање малих и средњих предузећа, како се то код нас каже. Држава ће покушати да поспјеши самозапошљавање и у руралним и у урбаним срединама, а кредите ће моћи узети и грађани којима треба новац да изграде кућу, на примјер, или који хоће да себи приуште било шта што не могу са примањима, која су на Куби веома мала.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *