Карзаји: НАТО је окупатор

Авганистански предсједник Хамид Карзаји упозорио је данас да НАТО ризикује да постане окупациона сила у очима његових сународника уколико Алијанса не прекин са нападима на куће цивила. "Уколико не зауставе авионападе на авганистанске куће њихово присуство у овој земљи сматраће се као окупација и против воље народа Авганистана", истакао је Карзаји. Он је на данашњој […]

уторак, мај 31, 2011 / 10:53

Авганистански предсједник Хамид Карзаји упозорио је данас да НАТО ризикује да постане окупациона сила у очима његових сународника уколико Алијанса не прекин са нападима на куће цивила.

"Уколико не зауставе авионападе на авганистанске куће њихово присуство у овој земљи сматраће се као окупација и против воље народа Авганистана", истакао је Карзаји.

Он је на данашњој конференцији за новинаре у Кабулу поручио Алијанси да напади на куће у потрази за герилцима "нису дозвољени" и да је народ изгубио стрпљење у вези са тактиком међународних снага након великог броја цивилних жртава.

"НАТО мора да схвати да ваздушни напади на авганистанске куће нису дозвољени и да народ више то не може толерисати", рекао је Карзаји.

Карзаји је љутито реаговао након што је у ваздушним нападима НАТО снага у недјељу на двије куће у јужној провинцији Хелманд погинуло 12 дјеце и двије жене, пет дјевојчица и седам дјечака.

Наредба за напад издата је након што се патрола међународних снага нашла на удару ватре.

НАТО се јуче извинио због овог напада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *