Кардинал Пуљић истиче непостојање једнаких права у БиХ

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић рекао је данас у Сарајеву да у БиХ не види довољно добре воље, поштивања једнаких права и идентитета сваког човјека и народа. "Док то с тугом јавно изражавам, доживљавам чудне увреде. Долазе неки представници моћника и љуте се што се ја декларишем као Хрват у БиХ и што се толико […]

понедељак, април 25, 2011 / 15:30

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић рекао је данас у Сарајеву да у БиХ не види довољно добре воље, поштивања једнаких права и идентитета сваког човјека и народа.

"Док то с тугом јавно изражавам, доживљавам чудне увреде. Долазе неки представници моћника и љуте се што се ја декларишем као Хрват у БиХ и што се толико заузимам за једнака права. Ја ништа друго не чиним него вичем да сте нас учепили и не дате да будемо оно што јесмо с другима и другачијима", истакао је Пуљић у обраћању на традиционалном ускршњем пријему.

Кардинал Пуљић је нагласио да је јадна држава која не воли своје грађане, која не штити једнако све грађане, те да она не може имати просперитетну будућност.

Према његовом мишљењу, превише је "негативних силница" у глобалном и локалном свијету – од урушавања морала, урушавања правих људских вриједности, негирања духовне димензије, него се само вреднује корист ужитак и добитак.

"Све мање препознајемо мјеру за човјека гдје се човјек осјећа сигуран и заштићен. Сматрамо да је важно покренути позитивне снаге да човјек нађе смисао живота и праве вриједности на којима могу градити бољу будућност. Желим свима нама већу храброст и опредијељеност за човјека и вриједност живота", истакао је Пуљић.

Он је нагласио да хришћани славећи Ускрс откривају да је васкрсли Христ донио смисао живота, вратио човјеку достојанство објављујући му да је позван у борбу против зла и силе таме.

"Слављењем Ускрса обнављамо вјеру у смисао живота, у љубав за животом, у вредновање човјековог достојанства које му је Бог даровао стварањем и откупљењем. Учимо овај свијет који нам је повјерен одговорно водити путем добра и љубави", рекао је Пуљић.

Ускршњем пријему присуствовали су представници вјерских заједница, власти БиХ и Федерације БиХ, те друштвеног и јавног живота.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *