Каран: Обдукције од јануара и у Требињу

У Требињу ће од 1. јануара наредне године почети са радом Одјељење Завода за судску медицину Републике Српске, у којем ће бити вршене све обдукције и задаци из надлежности Завода за судску медицину Српске с подручја које покрива требињско Окружно тужилаштво, рекао је директор Завода Жељко Каран. Каран је за сутрашњи "Фокус" рекао да је […]

среда, децембар 21, 2011 / 20:27

У Требињу ће од 1. јануара наредне године почети са радом Одјељење Завода за судску медицину Републике Српске, у којем ће бити вршене све обдукције и задаци из надлежности Завода за судску медицину Српске с подручја које покрива требињско Окружно тужилаштво, рекао је директор Завода Жељко Каран.

Каран је за сутрашњи "Фокус" рекао да је амбиција Завода за судску медицину Српске да се временом формирају одјељења Завода за судску медицину у свим регионима у којима постоје окружни судови и тужилаштва у Републици Српској.

Он је навео да је први корак кренуо од Требиња, односно региона који је најудаљенији од Бањалуке, због чега га је тешко покривати. Осим тога, каже Каран, Требиње има специјалисту судске медицине, тако да има ко да преузме посао.

Према његовим ријечима, оснивање осталих планираних регионалних одјељења зависиће од финансијских средстава и кадрова, што условљава да се посао одрађује корак по корак.

Између осталог, једна од чињеница која је условила потребу отварања овог одјељења јесте спречавање одлива средстава из Српске у Федерацију БиХ за вршење обдукција и других задатака. Уз то, статурано и по одлуци о оснивању, Завод је републичка установа и треба да покрије регион Српске који је поприлично разуђен.

"Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву у већини случајева ангажују људе из федералног Сарајева који су им ближе. Слична ситуација је и у Бијељини гдје се ангажују људи из Тузле због чега имамо одлив средстава из Српске у Федерацију", рекао је Каран.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *