Караџић: Суд да принуди генерала Крстића да свједочи

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници, затражио је од Хашког трибунала да генерала у пензији Војске РС Радислава Крстића, осуђеног за геноцид у Сребреници, принуди да свједочи у његову одбрану. Караџић је у данас објављеном поднеску затражио да Трибунал посебним налогом (субпоена) обавеже генерала Крстића да свједочи током доказног поступка […]

четвртак, октобар 4, 2012 / 10:12

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, оптужен за геноцид у Сребреници, затражио је од Хашког трибунала да генерала у пензији Војске РС Радислава Крстића, осуђеног за геноцид у Сребреници, принуди да свједочи у његову одбрану.

Караџић је у данас објављеном поднеску затражио да Трибунал посебним налогом (субпоена) обавеже генерала Крстића да свједочи током доказног поступка Караџићеве одбране, чији је почетак заказан за 16. октобар.

У поднеску, Караџић, који се брани сам, образложио је да је генерал Крстић одбио његов позив да добровољно свједочи.

Крстића, бившег команданта Дринског корпуса ВРС, Трибунал је осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида над више од 7.000 Муслимана из Сребренице у јулу 1995.0 КОМЕНТАРА

 1. Крстић је битанга и љига, никад га нисам подносио…
  Не чуди ме да је одбио свједочити, боји се јајара суочавања са истином…

 2. rammstein

  Jel mislis da je Karadžić junačina i heroj? On je taj koji se boji istine, jer bi u suprotnom bio u Hagu pre svih. Maskirao se i zavlačio po jazbinama dok su sudili Krstiću, Brdjaninu, Galiću i ostalima.Gde je bio tada, zašto nije došao sam da brani svoje vojnike i Republiku Srpsku ? Mislio da će se izvući preko tuđih leđa.

 3. milan, 04.10.2012. 15:34:53

  Ма немој, ма јбш ти тог генерала који жив падне непријатељу у руке, ти причаш о скривању Радована?
  Гдје се то јуначки бранио крстић пиздурина па ето да и то пофалим? Ухватили га ко кера у ауту, пошао да се провоза до Бањалуке, ето ти сад и он ти је јунак!?
  Пууу…матер јебо своју, и оно његово цмиздрење пред тим усраним судом, а знам га кад је наређивао да се на Олово без икаквог разлога испаљују гранате ко да је прослава дана републике!
  Комуњара био и комуњара остао, због његових и сличних њему јајара сад наш политички вођа и најбољи српски политичар води животну битку у том хашком криминалу, али нека и то ће проћи…Караџића ћемо сви ми славити, а ко ће се сјећати тог усраног крстића јајаре!

 4. Izgleda da će uskoro da se desi korporativno okupljanje ratnih zločinaca. Geneneralni direktor i jedan od top menadžera će u konstruktivnoj diskusiji pokušati da saberu utiske i dođu do kvalitnih zaključaka ko je više, a ko manje kriv za krvave ruke konkretnih izvođača.

  Lijep pozdrav

 5. rammstein,

  Ti sigurno dana jednog na ratištu bio nisi, pa lupetaš kao Maksim po diviziji. Ako nisi bio nema veze, ali se prvo bar informiši. Krstić je častan i pošten oficir. Da je znao da je podignuta optuznica sam bi se predao, nebi dopustio da i jedan njegov vojnik dospe u Hag pre njega.
  A Radovan, ( Dr. Dabić ) ???? Cela Republika Srpska je bila u Hagu ,svi oni koji su je stvarali dok se on skrivao i bežao od pravde i istine. Radovana je interesovala samo materijalna korist. Boli njega uvo i za Republiku Srpsku i za srpski narod. Taj je uvek samo sebe gledao , a ti ga se i dalje sećaj i slavi.
  I da znaš ne kaže se pofalim , nego pohvalim !

 6. Нажалост, људи су препуштени себи и изабрали су да се бране тако што ће да окривљују друге умјесто да су се бранили откривањем истине. Генерал Крстић је прибјегао одбрани на такав начин, мада га не окривљујем. Тешко је осуђивати онога на чијем мјесту нисмо. Највећа грешка је што нисмо стали иза својих људи. Ту грешку настављамо да правимо и даље.

 7. milan, 04.10.2012. 16:14:30

  Тешко да се суд у Хагу може звати правда.

  Да може… не би било никаквих проблема да се сви на вријеме „јаве“ на „позив“.

 8. anja banja luka

  Draga Anja,

  Ljudi u Hagu jesu nažalost prepušteni sami sebi, ali i pored toga većina od njih se brani samo istinom. Istinom se branio i general Krstić. Jel misliš da bi dobio toliku kaznu da je bilo drugačije ? To možeš videti na primerima onih drugih. Oni su već odavno na slobodi.

 9. milan, 04.10.2012. 16:35:13

  Нисам против генерала Крстића. Неколико пута сам овде писала да морамо да станемо иза човјека и да се заложимо за боље услове у затвору, заштиту (знамо шта му се десило, мислим на напад), помоћ у сваком смислу. Мислим да ће доћи до ревизије у његовом случају и такође сам позиваала и власт да се укључи.
  Пратим ова дешавања и има неких елемената у којима одбрана генерала Крситћа поступила на начин који сам описала у првом коментару. Али, да не правимо проблем овде нећу писати о томе детаљно.

  Крајње је вријеме да сви станемо иза својих људи.

 10. milan, 04.10.2012. 16:14:30

  Ти си коњ, али то нема везе са темом исто као и твоје лупетање. Да си ти био у рату, знао би добро ко је крстић, буро, она протува бурска, стао једном ногом на паштету, значи никакав стратег кад ни минска поља није познавао!

  Радован је тигар који се и тамо зна бранити, а курчев генерал крстић се предао и прије и послије! Гдје си ти ратовао па та искуства покупио и сад продајеш овдје муда за бубреге, мршшшшш стоко црвена комуњарска!

  immortal, 04.10.2012. 16:04:33

  Ово што ја пишем нису никакве самооптужбе, али крстићева неспособност је коштала многе српске војнике живота, он је превентивно без икаквог разлога гађао тамо неке циљеве по Олову или ако се сељаци муслимани окупе да скупљају летину, а то је нама војницима ишло на к.. јер ће будала потрошити бзвз гранате, нама је та артиљерија значила живот, кад крене бројна муслиманска пјешадија на наше ровове, прво их приземљи наша артиљерија, а онда их ми одвикавамо од живота са пушкама ту на домет наших цијеви.
  Генерал је био глуп ко к..ц па је те гранате или продавао, па се испаљивале бзвз или је једноставно био блеајз што се тиче озбиљног ратовања!

 11. Samooptužba ili ne, taj general je ratni zločinac, kao i oni koji su mu komandovali i oni koji su bili ideolozi. Svi vojni i civilni menadžeri iznad njega su krivi za ratne zločine, nekad zbog činjenja, a nekad zbog nečinjenja, a većina će za to dobiti i pisani sertifikat.

  Lijep pozdrav

 12. immortal, 05.10.2012. 13:22:57

  Нешто нисам примјетио да је то универзално правило, јер многи официри и војници УСА армије, маринци, десперадоси, амивојници, су криминални ратни злочинци, али никад ни један председник УСА није одговарао за то!

  Ми нисмо нецивилизовани попут њих, па нам таква правила не значе ништа!
  Свако треба да одговара само за своје евентуалне злочине, колективна одоговорност је умоболност неоколонијалистичког свијета!

 13. Хммм…да, шта значи бити „идеолог“ школованом официру??

  Ако је погрешно школован, то су пропусти бившег брозовог система, шта има Радован са тим, а ако је идеологија била потребна за командовање онда јбг ти ниси начисто шта је шта и ко је ко!?
  Ко је била та „идеолошка“ војска и шта је била идеологија?

 14. rammstein

  Tvoj mentalni sklop je veoma komplikovan, a koeficijent inteligencije ti je sigurno ispod svakog minimuma, tako da se više neću prepirati sa magarčinom kao što si ti. Sam sebe demantuješ budaletino jedna.
  Bio sam u ratu za razliku od tebe i ponosan sam na svog komadanta Krstića. Ti pričaš nešto, kao pao neprijatelju u ruke … A tvoj dr. Dabić posle toliko godina skrivanja po rupama pao u ruke komunalnim policajcima u gradskom prevozu.
  Republika Srpska tek sada ima pravog predsednika , a to je gospodin Dodik.

 15. Rammstein, primijetićeš, ja s nadam, da ja upravo insistiram da nije (srpski) narod kriv ili cijela vojska ili bilo koji veliki kolektiv, nego samo probrani pojedinci. Da neko ne bi krivio cijeli narod ili državu, potrebno je osuditi ratne zločince.

  Dalje, ja uopšte i ne sumnjam u to da je popriličan broj Amerikanaca zreo za ponižavajuću titulu ratnog zločinca, ali mi nismo u poziciji da tu nešto preduzmemo protiv njih, osim da se nerviramo što oni mogu da dođu bilo gdje na svijetu i da bilo koga ispendreče, a da ih niko ne može zaustaviti. Možemo o tome da pričamo, nije problem, ali promijeniti ne možemo ništa, osim vidjeti kako da izbjegnemo taj pendrek, kao što to uostalom rade svi uglavnom mali narodi oko nas.

  To što postoje neosuđeni američki ratni zločinci, još uvijek ništa ne mijenja na stvari da je Radovan Karadžić, politički lider armade koja je prepuna radnih zločinaca, takođe ratni zločinac, jer se nikad zločinima nije usprotivio, niti ih je osudio, niti je bilo koga uklonio zbog zločina. Stvari su vrlo jednostavne. Nemoj molim te da se praviš nevješt i da se pitaš koji je to politički pokret, tj. koja je to ideologija bila.

  Lijep pozdrav

 16. milan, 05.10.2012. 13:48:30

  Све си рекао, јб ти додик матер у уста и теби и крстићу! Гора два идиота ниси могао поменути, то су људи о којима не бих поганио своју тастатуру, пишући њихова издајничка имена!

  immortal, 05.10.2012. 13:55:07

  Не, поменуо си идеологију, разјасни до краја о којој идеологији је била ријеч??

 17. O ideologiji Srpske demokratske stranke koja ima zavidan broj sertifikovanih ratnih zločinaca koji na duši nose širok spektar zločina (neću da nabrajam, ako si zaboravio ono što si i sam gledao tokom rata pogledaj šta piše u optužnicama i presudama). Inače, uskoro će i ratni predsjednik (da, taj sa sličice) dobiti svoj sertifikat. Potpuno zasluženo.

  Lijep pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *