Караџић се жали на смањење средстава

Тим одбране некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, којем се суди у Хашком трибуналу, у најкраћем року ће поднијети жалбу на одлуку Секретаријата Трибунала, којом се смањује износ средстава предвиђен за одбрану, изјавио је Срни члан тима одбране Горан Петронијевић. Петронијевић је рекао да се та одлука Секретаријата не може сматрати никако другачије до директном […]

петак, октобар 12, 2012 / 08:09

Тим одбране некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, којем се суди у Хашком трибуналу, у најкраћем року ће поднијети жалбу на одлуку Секретаријата Трибунала, којом се смањује износ средстава предвиђен за одбрану, изјавио је Срни члан тима одбране Горан Петронијевић.

Петронијевић је рекао да се та одлука Секретаријата не може сматрати никако другачије до директном опструкцијом и угрожавањем основне могућности да се Караџићева одбрана изведе до краја.

"Од самог почетка смо насупрот нас имали, не само Тужилаштво, већ и Секретаријат Хашког трибунала. Ова одлука је само логичан наставак њихове делатности од почетка овог процеса", рекао је Петронијевић.

Он је истакао да је оваква одлука Секретаријата само "одговор" на најаву Караџићеве одбране да ће извести респектабилан број квалитетних свједока. Та одлука Секретаријата је донесена под утицајем Тужилаштва трибунала и оних који покушавају да опструишу Караџићеву одбрану, сматра Петронијевић.

"То нису било какви сведоци, него они који могу да чињенично говоре о стварима, који ће у разумну сумњу довести до сада утврђено пред Хашким трибуналом о догађањима у БиХ од 1992. до 1995. године", прецизирао је Петронијевић.

Он је подсјетио да све чињенице које Секретаријат Трибунала наводи у образложењу своје одлуке говоре да је то "једна врста притиска на одбрану и покушај минирања, односно умањења могућности одбране да изврши све што је наведено и зацртано у њеној стратегији".

"Све ове чињенице које су навели у Секретаријату постојале су и пре четири године. Дакле, не може се, по мени, позивати на нешто што је већ постојало пре четири године, а и тада је Секретаријат Трибунала одобрио одређена средства која су била знатно испод нивоа средстава која су неопходна за ваљано обављање одбране", рекао је Петронијевић.

Дакле, додао је он, нарушавање начела једнакости присутно је од самог почетка судског процеса, а ово је само још драстичније продубљење тог јаза између одбране и Тужилаштва.

Он је рекао да сада треба видјети шта ће о томе рећи Судско вијеће.

Секретар Хашког трибунала Џон Хокинг објавио је јуче да ће сума која ће убудуће бити исплаћивана за Караџићеву одбрану бити умањена за скоро 150.000 евра на начин на који се договоре оптужени и секретар.

Хокинг је установио да је Караџић у могућности да дјелимично учествује у плаћању своје одбране са 146.501 евра, објављено је у овом суду.

Секретар је, истражујући финансијске могућности оптуженог, утврдио да се, према породичном праву Републике Српске, имовина супружника сматра заједничком, те да је његова супруга до 28. марта ове године била регистровани сувласник пословне компаније и непокретне имовине на Палама.

У доношењу одлуке секретар наводи да је узео у обзир да супруга оптуженог редовно прима пензију, те износ средства на његовом рачуну у Притворској јединици УН.

Тим одбране Радована Караџића има шест чланова, а главни правни савјетник је амерички адвокат Питер Робинсон.

Караџић је одлучио да се сам заступа пред судом и у септембру 2008. године, неколико мјесеци након хапшења и трансфера у Хаг, поднио је захтјев Секретаријату да му се додијеле средстава, јер није у могућности да сам плаћа своју одбрану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *