Кантримен: САД не планира организовати никакав „Дејтон-два“

САД тренутно не планирају организацију никаквог „Дејтона-два“, али ако странке у БиХ, након формирања власти, буду спремне за измјене тог споразума, уз услов останка најважнијих принципа Дејтонског споразума, САД ће бити дио тог процеса, изјавио је замјеник помоћника државног секретара САД Томас Кантримен. Према његовим ријечима, САД су одане најважнијим принципима Дејтонског споразума и заувијек […]

субота, април 9, 2011 / 11:03

САД тренутно не планирају организацију никаквог „Дејтона-два“, али ако странке у БиХ, након формирања власти, буду спремне за измјене тог споразума, уз услов останка најважнијих принципа Дејтонског споразума, САД ће бити дио тог процеса, изјавио је замјеник помоћника државног секретара САД Томас Кантримен.

Према његовим ријечима, САД су одане најважнијим принципима Дејтонског споразума и заувијек ће остати привржене тим принципима, који гласе – БиХ је једна држава са два јака и ефикасна ентитета и три конститутивна народа.

"Могуће је да се у будућности мијења Дејтонски споразум, али само на основу тих принципа и уз саму сагласност три народа у БиХ. Како ће се то извести, ја не знам, али ће у сваком случају то радити странке у БиХ", рекао је Кантримен за сарајевско "Ослобођење".

Он је подвукао да је сада домаћи задатак формирање власти на нивоу БиХ.

"Послије тога је то могуће, ако странке у БиХ буду спремне за нови процес – да ли ће то назвати ‘Дејтон-два’ или некако другачије, видјећемо у будућности", рекао је Кантримен.

Он је додао да би најбоље било да међународна заједница не мора опет бити толико укључена у формирање власти у БиХ.

"Ако будемо дошли до закључка да је опет неопходно неко међународно укључење, онда ће САД ту одлуку донијети заједнички са осталим партнерима", појаснио је Кантримен.

Лидер СДП БиХ Златко Лагумџија је у Вашингтону изразио спремност да до краја године буде организован "Дејтон-два", као међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшаног уставног оквира који би омогућио да БиХ, као функционална држава, испуни задате циљеве до краја 2014. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *