Кан: Лезбијска драма главни фаворит?

Интимна љубавна прича између двије младе жене под називом “Ла Вие Д’Аделе” побрала је велике симпатије филмских критичара у Кану, а многи типују да ће се управо тај филм ове години окитити Златном палмом. Најновије остварење Абделатифа Кечичеа, француског редитеља пореклом из Туниса, одушевило је и критику и публику овогодишњег Филмског фестивала у Кану. Зато […]

субота, мај 25, 2013 / 09:33

Интимна љубавна прича између двије младе жене под називом “Ла Вие Д’Аделе” побрала је велике симпатије филмских критичара у Кану, а многи типују да ће се управо тај филм ове години окитити Златном палмом.

Најновије остварење Абделатифа Кечичеа, француског редитеља пореклом из Туниса, одушевило је и критику и публику овогодишњег Филмског фестивала у Кану. Зато не би било никакво изненађење да у недељу, 26. маја, управо “Аделин живот” буде проглашен најбољим филмом фестивала, преноси ББЦ.

Међутим, осим похвала филм је изазвао и лавину коментара због експлицитног приказивања сцена секса међу главним јунакињама.

Како преноси часопис “Варајати”, филм садржи “најексплозивније приказе лезбијског секса у скоријој филмској историји”. То би могао бити један од окидача за дежурне цензоре, који ће највјероватније захтјевати да у биоскопску дистрибуцију уђе “испеглана” верзија филма.

Те приче нису стигле су и до редитеља Кечичеа који је изјавио да би пристао на избацивање одређених сцена зарад биоскопске дистрибуције.

“Не бисмо желели да филм не буде приказиван због једне или двије сцене, али наравно, нећемо пристати ни на то да избацимо нешто више сцена, јер је све то дио филма”, казао је Кечиче.

Својеврсна трочасовна филмска студија прати лик петнаестогодишње Адел, коју игра француска глумица Адел Ексаркопулос, и њене љубавници Еме чији лик на великом платну дочарава Леа Сејду.

Филмски часопис “Холивуд Репортер” пише да ће филм свакако подићи неколико обрва јер на дискутабилан начин игра по граници између глумачког перформанса и правих изведби.

Још једна геј прича привукла је пажњу критике. Остварење чувеног Стивена Содерберга “Иза Канделабре” на биоскопско платно доноси причу о чувеном музичару Либерачију. Њега у филму тумачи Мајкл Даглас, док његовог партнера игра “Мет Дејмон”.

Осим драме “Аделин живот”, позитивне критике добио је и нови филм “Небраска” Александра Пејна (“Потомци”, “Странпутице”), а за једног од фаворита виђен је и нови филм Бенисија дел Тора "Џими П.:Психотерапија Индијанаца", као и ново остварење браће Коен “Inside Llewyn Davis”.

За разлику од њих, премијера боксерске драме “Само Бог прашта” Николаса Виндинга Рефна (“Возач”) завршена је уз звиждуке негодовања присутних у дворани.

Овогодишњи фестивал у Кану отворио је 15. маја филм “Велики Гетсби” База Лурмана. Стилозована верзија чувене књиге Ф. Скота Фицџералда приказана је ван такмичарске селекције, и није успјела да освоји критику.

Златна палма, највеће признање фестивала, биће додијељена у 26. маја, а о њој ће одлучити жири којим пресједава Стивен Спилберг, а у чијем су саставу, између осталих, и глумица Никол Кидман и редитељ Анг Ли.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *