Kaмерон уводи контролу минималних цијена алкохолних пића

Британски премијер Дејвид Камерон је наложио својим службеницима да разраде планове увођења минималних цијена алкохолних пића на домаћем тржишту, како би се стало на пут претјеривању у пијењу које сваке године живота кошта на хиљаде Британаца, пише „Дејли телеграф”. У игри је наводно план да се забрани продаја алкохолних пића у енглеским радњама по цијенама […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 06:22

Британски премијер Дејвид Камерон је наложио својим службеницима да разраде планове увођења минималних цијена алкохолних пића на домаћем тржишту, како би се стало на пут претјеривању у пијењу које сваке године живота кошта на хиљаде Британаца, пише „Дејли телеграф”.

У игри је наводно план да се забрани продаја алкохолних пића у енглеским радњама по цијенама нижим од 40 до 50 пенија (63 до 79 доларских центи) по јединици.
То би резултирало знатним повећањем цијена алкохола, нарочито јабуковаче и још неких жестоких пића, преноси Ројтерс.

У британској влади ипак тврде да никаква одлука још није донијета.Шкотска влада је, иначе, већ најавила планове увођења минималних цијена алкохолних пића, а британској остаје или да копира шкотско рјешење и у Енглеској, или да уведе систем пореза базиран на броју јединица алкохола у одређеном пићу.

Процјењује се да би и једна и друга опција коштале британске љубитеље капљице додатних 700 милиона фунти (1,1 милијарду долара) годишње.

У чланку „Дејли Телеграфа” цитира се и неименован извор у влади, који је рекао да је министарство привреде упозорило премијера Камерона да би увођење минималне цијене могло да буде у несагласности са законодавством ЕУ.

С друге стране, британској влади би и додатно опорезивање алкохолних пића могло да буде атрактивно, с обзиром на увођење мјера штедње у циљу смањења великог буџетског дефицита земље.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *