Камерон потписао: Шкоти на референдуму за двије године

Британски премијер Дејвид Камерон и први министар Шкотске Алекс Салмонд потписали су споразум којим је Шкотима омогућен референдум о независности 2014.  Према споразуму, Шкотској ће бити дато сто недјеља за доношење "најважније политичке одлуке у посљедњих 300 година". Тај корак би могао да буде увод у највеће промене у Великој Британији откад је Ирска 1920. […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 16:54

Британски премијер Дејвид Камерон и први министар Шкотске Алекс Салмонд потписали су споразум којим је Шкотима омогућен референдум о независности 2014.

 Према споразуму, Шкотској ће бити дато сто недјеља за доношење "најважније политичке одлуке у посљедњих 300 година".

Тај корак би могао да буде увод у највеће промене у Великој Британији откад је Ирска 1920. године стекла независност, навео је "Гардијан". На референдуму ће бити постављено само питање о независности, а понуђени одговори биће "да" и "не".

И Лондон и Единбург су током вишемјесечних договора начинили уступке како би постигли споразум у 35 тачака који омогућава влади у Вестминстеру да шкотском парламенту да овлашћење за организовање обавезујућег гласања, највероватније у јесен 2014. године.

Процес, који је Салмондова партија најавила још у марту, надгледаће британска Изборна комисија.

Према резултатима најновијих анкета, већина Шкота је за останак у Британији, док између 30 и 40 одсто њих подржава независност, али и даље има много неопредељених.

Шкотска и Енглеска су се ујединиле 1707. године и формирале Велику Британију, са заједничким монархом, валутом и владом у Лондону. Шкотска сада има значајну аутономију, укључујући парламент који засједа у Единбургу.

Међутим, поједини становници Шкотске желе да формирају независну државу у оквиру Европске уније.

Салмонд, лидер Шкотске националне партије, успио је да, послије побједе његове странке на парламентарним изборима у Шкотској 2011. године, незваничном кампањом утре пут за сазивање референдума.

"Споразум ће омогућити Шкотској да предузме важан корак ка независности, као и средства за стварање правичније и просперитетније Шкотске. Радујем се унапред позитивном гласању 2014. године", рекао је раније Салмонд.

Камерон је оцијенио да су двије владе постигле договор о организовању референдума који ће бити законит, правичан и од пресудног значаја.

"То означава важно поглавље шкотске приче, омогућава да почне права дебата и отвара врата ка рјешавању најважнијег питања – одвојена Шкотска, или Уједињено Краљевство", казао је британски премијер.

Он је раније рекао да се дубоко противи отцјепљењу, као и да би референдум требало одржати што прије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *